• Hamarosan talán már tényleg rendeződhet a régóta kihasználatlanul álló Rác fürdő sorsa.

  • A mai árverésen a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. szerezte meg az ingatlant.

  • A főváros egyik legpatinásabb fürdőjéről van szó.

A budai Rác fürdő felújításáról még 2002-ben született döntés. A konkrét munkálatok 2005-ben kezdődtek el, de az építkezés nagyon elhúzódott. Bár a fürdő már tíz évvel ezelőtt elkészült, de egy szövevényes jogi ügylet miatt soha nem nyitott meg. A Népszava értesülése szerint viszont lassan már tényleg rendeződhet a Rác fürdő ügye, ugyanis a felszámolási eljárást végén – ma délelőtt – a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. szerezte meg az ingatlant.

A Népszava arról ír, hogy a BGYH volt az egyedüli pályázó és így kikiáltási áron, 5,088 milliárd forintért vásárolhatják meg a fürdőt és szállodát is magában foglaló komplexumot. Ezzel tulajdonképpen papírforma döntés született, ugyanis a fürdő földterülete önkormányzati tulajdon, a fürdő vízellátását biztosító termálkút pedig a BGYH Zrt.-é, emiatt logikus volt, hogy a fővárosi fürdőüzemeltető társasághoz kerüljön a Rác fürdő.

A Rácz és Rác néven is emlegetett fürdő a XV. században, Zsigmond király idejében épült. A nevét később, a Tabánban lakó rácok után kapta. A török időben viszont Tabáni hévízfürdőnek és Kis fürdőnek is hívták. 1697-től magántulajdonba került a fürdő: Pergaszi Károly, a Gillig család, majd a Zagler család üzemeltette a létesítményt.

Jelentősebb fejlesztések viszont Heinrich Kálmán alatt zajlottak a Rácban, ami Ybl Miklós tervei alapján nyerte el a ma ismert formáját. 1935-ben a főváros tulajdonába került a létesítmény, ami a második világháborúban megsérült, emiatt ideiglenesen felújították, de szükségessé vált egy alaposabb renoválás, ezért 1963-tól két évre bezárták, majd 1965-ben nyitották meg újra.

Rác fürdő homlokzatA Rác fürdő jelenleg parlagon heverő vize erősen kénes, így vérnyomáscsökkentő hatása van, továbbá gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A vizsgálatok szerint a kénes vízben történő fürdőzés során élénkül a légzés, javul az anyagcsere, egészséges embereknek is segíti leküzdeni a szellemi és fizikai fáradtságot.