• Megállapodtak a tavaly megszűnt oroszországi charterjárat újbóli elindításáról.

  • Az orosz turistákat szállító gépek november elejéig közlekednek Hévízre.

Tavaly 46 országból összesen 195 ezer vendég látogatott Hévízre, ebből több mint 103 ezer belföldi turista volt. Őket követik – a vendégek számát tekintve – az osztrákok és a németek, a negyedik helyen pedig az oroszok állnak. Bár 2014-ben még Magyarország egy volt azon két európai országból, ahol az orosz beutazó turizmus éves szinten nem esett vissza, az orosz turisták száma az orosz–ukrán válság kitörése óta számottevően csökkent egész Európában, így Magyarországon is.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere múlt hónapban már célzott arra, hogy tárgyalnak az üdülőhely és az orosz főváros közötti légi járat újraindításáról. Ennek mostanra lett eredménye, ugyanis Faragó Péter, az Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója az Utazás kiállításon bejelentette: Moszkva és a Hévíz-Balaton Airport között új, heti rendszerességű, 126 fős járat indul, a kezdeti tervek szerint 18 járattal. A járatok száma a foglaltság függvényében tovább bővülhet.

Hévíz Utair repülőgépA Magyar Turizmus Zrt. és a Hévíz TDM Egyesület fele-fele arányban, összesen 30 millió forinttal járul hozzá a járatindításhoz kapcsolódó kampányhoz. Az új légi járat a becslések szerint minimálisan mintegy 15 ezer új orosz vendégéjszaka lesz. Az új, menetrend szerinti járatot az UTAir orosz légitársaság indítja, a gépek 2016. július 10. és november 6. között szállítják majd a vendégeket Hévízre.

Papp Gábor, Hévíz város polgármestere hozzátette: a város színes, nemzetközi vendégkör kialakításán dolgozik, ami elsősorban az egészségturisztikai szolgáltatásokra épül. Ennek fontos része az orosz gyógyvendég, aki jellemzően többhetes fürdőkúrára érkezik a városba.