• Évek óta kihasználatlanul elfolyik a dunaalmási kénes forrásvíz.

  • Szerettek volna a gyógyvizes palackozóüzemet építeni, de ezen összekülönböztek a képviselők.

Leszavazták a dunaalmási önkormányzat képviselői a gyógyvizes palackozóüzem létesítését. Ezután a polgármester javaslatára a képviselő-testület szavazott a saját feloszlatásáról, így hamarosan új választás lesz a Komárom-Esztergom megyei településen. A Kemma.hu híréből kiderül, hogy a gyógyvíz palackozására létrehozandó üzem leszavazása csak az utolsó csepp lehetett, már egy ideje gyűltek az ellentétek Czeglédi Zoltán polgármester és a képviselők között.

Az viszont biztos, hogy a dunaalmási gyógyvíz kérdése nem új keletű probléma. A blogunkon közel két éve írtunk már arról, hogy a településen feltörő kénes források vize akadálytalanul a Dunába folyik. Ezt akkoriban egy videós is megörökítette, amit a cikk végén megnézhetnek.

Dunaalmás és a gyógyvíz kapcsolata nagy múltra tekint vissza, kis szerencsével akár egy népszerű fürdőhely is válhatott volna a településből. Az itteni kénes forrásokat ugyanis állítólag már a római időkben is használták. Később újra “felfedezték”, olyannyira, hogy 1751-es látogatása alkalmával Márai Terézia is megtekintette a forrást. A királynő megbízásából végezték el a víz elemzését és kiderült, hogy alkalmas lehet ízületi és nőgyógyászati panaszok, bőrbetegségek, gyomorbetegségek kezelésére.

Később a vízbázisra alapozva fürdőt létesítettek Dunaalmáson, ami 1926 és a második világháború között élte fénykorát. Ilyen volt a strand egy korabeli képeslapon:

Dunaalmás strandAz 50-es, 60-as évektől kezdve azonban már hanyatlásnak indult a fürdő, elmaradtak a szükséges felújítások. A végső döfést az adta meg a létesítménynek, hogy a térségben zajló bányászati tevékenység miatt visszaesett a vízhozam és a 80-as években bezárták a fürdőt.

Viszont ahogy véget ért a bányászat, úgy éledtek fel újra a kénes források. Elképzelések mindig voltak az értékes gyógyvíz hasznosítására, ám ezekből soha nem lett semmi. Egy 14 évvel ezelőtti cikk szerint például új fürdőt és szabadidőközpontot terveztek erre a területre, motellel, villaparkkal, jachtkikötővel és kempinggel.

Jelenleg azonban szabadon és kihasználatlanul folyik el a forrásvíz, ahogy a lenti videón is látható.