• A Hévízi-lefolyó ügyéről is tárgyalt a keszthelyi képviselő-testület.

  • Ez alapján jelenleg úgy tűnik, hogy legálisan nem hozható létre szabadstrand a termálvizes csatorna partján.

A Hévízi-tó felesleges vizét elvezető Hévízi-lefolyó gyakorlatilag azóta amolyan alternatív fürdőhelynek számít, mióta a Hévízi Tófürdő turisztikai célponttá vált. Például hajdanában itt végezték a nedves köpölyözéseket is. Hivatalosan itt ugyan tilos a fürdőzés, mégis az elmúlt évtizedekben nagyjából az a gyakorlat alakult ki, hogy a zsilip előtti részen való strandolást megtűrték a hatóságok.

Keszthely város képviselő-testületének december 16-i ülésén, napirend előtti témaként előkerült az a kérdés, hogy a Hévízi-lefolyónál lehet-e legálisan szabadstrandot létesíteni. Hogy kerül ide Keszthely? Úgy, hogy ez a terület közigazgatásilag Keszthelyhez tartozik, amúgy pedig a Magyar Állam tulajdona, a kezelője pedig a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az ülés jegyzőkönyvét elolvasva egy eléggé civakodós vita alakult ki Dósa Zsolt, a Városstratégiai Bizottság elnöke, Molnár Tibor önkormányzati képviselő és Nagy Bálint polgármester között. Megpróbáljuk ennek a lényegét és a különféle érveket röviden összefoglalni.

Az egész ügy onnan indult, hogy Molnár Tibor és két képviselőtársa beadványt írt a szabadstrand legalizálásával kapcsolatban és ezzel párhuzamosan egy petíciót is indítottak, amit már több mint 1600-an aláírtak. Miután nem került napirendre az ügy, a megyei kormányhivatalhoz fordultak.

A bizottsági elnök és a polgármester is elmondta, hogy azért nem tudtak gyorsabban válaszolni a felvetésre, mert a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának a szakvéleményére vártak ebben a kérdésben. Ez azonban időközben megérkezett és ebből kiderült, hogy a Hévízi-lefolyó partján nem létesíthető strand. Ennek jogi okai is vannak (például a zsilip közelében eleve nem lehet fürdőhely), másrészt természetvédelmi okokból sem lehetséges.

Molnár Tibor elmondta, azért lenne jó hivatalos szabadstrand kialakítása, hogy kulturáltabb körülmények között lehessen fürdeni, ne a bokorban végezzék a dolgukat az emberek, ne legyen szemetelés. A kérdés támogatottságát mutatja az is, hogy sokan aláírták a petíciót. A képviselő kitért arra is, hogy kenutúrák is vannak a csatornán és ha az nem zavarja az elővilágot, akkor a fürdőzők sem jelenthetnek problémát. Összességében szerinte vitatható a nemzeti park érvelése és még foglalkozni fog ezzel a kérdéssel.

A polgármester szerint ugyanakkor a képviselő hiú ábrándot keltett a petíció aláíróiban. Ez a kérdés ugyanis nem szabályozható helyileg, testületi döntéssel ezen nem tudnak változtatni. A képviselőnek tudnia kellett volna, hogy olyan ügybe áll bele, ami nem megvalósítható.

A néhai H. Szabó Sándor légi felvétele a Hévízi-lefolyóról:

Hévízi-lefolyó légi felvétel