• Pályázott a Budapest Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgatói székére a jelenlegi vezérigazgató, Szőke László, de van B terve is, ha ez nem jönne össze.

  • A fürdőüzemeltető vállalat vezetője finoman kritizálta a Magyar Fürdőszövetséget és a Magyar Turisztikai Ügynökséget is.

Egy hosszabb interjút közölt az Azonnali Szőke Lászlóval, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. (BHGY) vezérigazgatójával. Ennek az apropóját az adta, hogy a főváros tulajdonában lévő cég vezérigazgatói posztjára új pályázatot írtak ki. Erre Szőke is beadta a pályázatát, de nyilván most a levegőben lóg, hogy február 1-je után is ő marad-e a fürdővállalat élén.

Szőke László meglehetősen lazán beszélt mindenféle témáról. Szóba került, hogy amikor 2010-ben átvette a cég irányítását, akkor az még masszívan veszteséges volt, ehhez képest az előzetes adatok szerint 2019-ben 4,4 milliárd forint profitot termelt a BGYH.

A Széchenyi és a Gellért fürdők magas jegyárai kapcsán elmondta, hogy szerették volna elérni, hogy a turisták által leginkább kedvelt két műemlék fürdő jegyárai a nagy Európai fürdők árának a felét elérjék. Összehasonlításképpen megemlítette, hogy azokba a fürdőkbe – Izlandon, Svájcban – 60-80 euróba (kb. 20-26 ezer forintba) kerül egy belépő. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan biztosítani akarták azt, hogy a hazai vendégkör is meg tudja fizetni a Gellért és a Széchenyi jegyárait, ezért vezették be a Zsigmondy Klubkártyát.

Ráadásul a legutóbbi fürdőfejlesztéseik már inkább a hazai vendégkör által látogatott és emiatt olcsóbb létesítményeket érintették: a pesterzsébeti fürdőt, a Paskált, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő.

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő Budapest

A BGYH nyereségének megugrása ugyanakkor messze nem csak a jegyárak emeléséből fakadt, ugyanis a vendégforgalmuk is nagyon megnőtt. 2010-ben 2,9 millió látogatójuk volt, tavaly már több mint 5 millió. Ez a Budapestre érkező turisták megugró létszámának köszönhető, emiatt a fürdővendégek fele már külföldi.

Szőke László is felemlegette azt, amire sok másik fürdővezető is panaszkodik: 2012 óta nem emelkedett a fürdőgyógyászati kezelésekhez nyújtott társadalombiztosítási támogatás mértéke. Ezért ezeknek az önrészét folyamatosan emelni kell, ami miatt viszont kevesebben veszik igénybe a támogatott fürdőkezeléseket. Csak a BGYH esetében a tb-s szolgáltatásokat igénybe vevők száma 500 ezer fő feletti értékről rövid idő alatt 350 ezerre zuhant.

Ennek kapcsán kritizálta a Magyar Fürdőszövetséget is:

De kérdezem én: hogy lehet az, hogy most 2020 van, és idén sem emelték a hozzájárulást, amit 2012-ben állapítottak meg? Nem a mi dolgunk lenne ebben az ügyben lobbizni, hanem a Magyar Fürdőszövetségé. De ők szépen elvannak. Ki is léptünk, pont emiatt.

Azért dicsért is Szőke László, amikor az ország többi részén lévő fürdőkről kérdezték. Szerinte a Zalakarosi Fürdőnek nagyon jó a csúszdaparkja, irigyli a kaposvári és a lenti termálfürdők olajos-selymes vizét is. De azért összességében meggyőződése, hogy Magyarországon a legjobb fürdők Budapesten vannak.

Széchenyi Gyógyfürdő Budapest

Szóba került az is, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökséggel milyen a kapcsolatuk: gyakorlatilag semmilyen.

Szerveztek az elmúlt években több turisztikai programot, fürdős programot is elkezdtek, de meg sem kérdezték, hogy mit szólunk hozzá, még előzetes megbeszélésre se hívtak. Tudomásul vesszük. Úgy látszik, nem szorulnak a tanácsainkra.

Végül megkérdezték azt is, hogy mihez fog kezdeni, ha esetleg nem ő lesz a BGYH vezérigazgatója.

Történész szakra be akarok iratkozni az egyetemen, és azt elvégezni, szóval történelemtanárként akarok dolgozni. Nem viccelek.

A teljes interjút itt olvashatják.