• Két kútból érkezik a minősített gyógyvíz, de szükség lenne egy harmadikra is a biztonságos vízellátáshoz.

  • Még a nyári szezon előtt szeretnék üzembe helyezni az új termálkutat.

Kiskőrösön az 1950-es években találtak termálvizet. Mint kiderült, a víz gyógyhatású, elsősorban mozgásszervi, degeneratív, reumás és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas.

Nagy ijedtséget okozott, amikor tavaly tavasszal váratlanul elapadt a vize a fürdőt ellátó kútnak. Nem a vízbázissal volt a probléma, hanem a kút tömődött el. Szerencsére még a 2000-es évek elején fúrattak két tartalék termálkutat és 2017 májusában ezeket gyorsan üzembe is helyezték.

A két kút gond nélkül ellátja vízzel a termálfürdőt és a szomszédos hotel fürdőrészlegét, azonban hosszú távon, a biztonságos fürdőüzemeltetés miatt szükség lenne egy további termálkútra. Ezért tavaly ősszel nekiláttak az eltömődött termálkút felújításának.

Azonban hamar kiderült, hogy a vártnál nagyobb a baj, a kút szerkezete az évek során teljesen tönkrement, a szakemberek szerint nem lehetséges újból üzembe helyezni.

Mint a Kiskőrös Tv tudósításából kiderült: emiatt a város képviselő-testülete a tavaly december végi rendkívüli ülésén 90 millió forintot szavazott meg egy teljesen új termálkút fúrására. Szerencsére előrelátóak voltak és már 2015-ben elkészült egy új hévízkút terve, így gyorsan el lehet kezdeni a munkálatokat.

Azt tervezik, hogy már február elején nekilátnak a kivitelezésnek. Az idő sürget, ugyanis a termálkút fúrása összességében három hónapot vesz igénybe és zajjal jár, azaz vagy most tavasszal, vagy csak ősszel tudják elvégezni a munkát.

Kiskőrös termálfürdőA kiskőrösi fürdő éves látogatószáma 100 ezer fő körül alakul, ami az elmúlt években 5-6 százalékos növekedést mutatott. Ennél is nagyobb mértékben – 30 százalékkal – emelkedett 2017-ben a fürdő melletti kemping forgalma.

A termálfürdőnek egyébként a változik a nyitvatartási ideje. Még tavaly vezették be a 7 órai nyitást. Azt gondolták, hogy sokan járnak majd kora reggel a fürdőbe, viszont a beléptetőrendszerből származó adatokból az derült ki, hogy 7 és 8 óra között nagyon kevés vendég érkezett a létesítménybe.

Azt is megmutatták az adatok, hogy nem érdemes este 9-ig nyitva lenni, mert fél kilenc környékén az utolsó vendégek is eljönnek. Emiatt a jövőben 20:30-kor zárják a termálfürdőt.

Nézze meg a helyi tévé tudósítását is: