• A tavalyi nyárhoz képest egy meredeken felívelő júniust és egy sikeres júliust tudhat maga mögött a fürdőágazat.

  • A jövőre nézve kiemelt cél a turisztikai vonzerővel rendelkező gyógyfürdők és gyógyhelyek korszerűsítése.

Több mint 40 hazai, turisztikai jelentőségű fürdő összesített adataiból közölt adatokat a Magyar Fürdőszövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Ebből kiderült, hogy az idei nyár a korlátozások feloldásának és a kedvező időjárásnak köszönhetően eddig lényegesen jobban alakult, mint 2020 nyara.

Idén júniusban és júliusban a nemzetközi jelentőségű fürdők vendégforgalma a vendégek számában összességében 48 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkorit, a bevételek pedig 62 százalékkal nőttek. Az országos jelentőségű fürdőknél 98 százalék és 85 százalék volt ez az arány, egyes létesítményekben pedig még ennél is magasabb. A fürdők tájékoztatása szerint ígéretes az augusztus is.

Érdekesség, hogy azokban a fürdőkben, ahol az elmúlt években kapacitásbővítés vagy komplex termék- és szolgáltatásfejlesztés történt, új szolgáltatások kerültek a fürdőket üzemeltetők kezelésébe, ott gyorsabb üteműnek bizonyult a vendégforgalom és az árbevétel visszarendeződése. Érdemes tehát fejleszteni a létesítményeket.

Az MTÜ közleménye kitér arra is, hogy a nemrégiben újraalkotott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 – Turizmus 2.0 külön fejezeteben foglalkozik a fürdőágazattal, cél az egészségturizmus kultúrájának belföldi újraélesztése és külföldön való újrapozicionálása, a szolgáltatási színvonalban és ügyfélélményben való szintugrás elősegítése és gyorsítása.

A 2021-2027-es fejlesztési időszakban kiemelt cél a turisztikai vonzerővel rendelkező gyógyfürdők és gyógyhelyek korszerűsítése, amelyre várhatóan 150 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Mindez hozzájárul a gyors felépüléshez, a versenyképesség növeléséhez, emellett a gyógyításhoz és az egészséges életmód elterjesztéséhez – olvasható az MTÜ közleményében.