• A balatoni régióban tavaly is Hévíz tudta felmutatni a legtöbb vendégéjszakát.
  • Negyedik lett Zalakaros.
  • A termálfürdős üdülőhelyek volumenével az „igazi” balatoni települések közül csak Siófok és Balatonfüred tudta felvenni a versenyt.

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák alapján készített összesítést a tavalyi évről a Balatontipp.hu. Ebből az a furcsaság tűnik ki, hogy miközben a közvetlen balatoni településeknek nincs saját termálforrásra épülő fürdőjük, mégis a termálvíz jelenti a Balaton motorját. Ennek a magyarázata az, hogy a balatoni régióba nem csak a szűken vett part menti települések, hanem a tótól kicsit távolabbiak – például Hévíz és Zalakaros is – beletartoznak.

Balaton

Márpedig ahogy a KSH adatok alapján készített saját összeállításunkból is látszik, Hévíz és Zalakaros is jelentős vendégforgalmat tudott felmutatni a tavalyi évben. Olyan nagyot, hogy ezzel sok „igazi” balatoni települést is lenyomtak. A vendégéjszakák száma alapján készített sorrend: Hévíz, Siófok, Balatonfüred, Zalakaros. A toplista további helyein is feltűnnek nem közvetlenül a parton lévő, termálos üdülőhelyek, így 12. lett Alsópáhok, 13. Tapolca, 35. Galambok.

A cikket készítő Győrffy Árpád a balatoni vendégéjszakák számát összevetette a tavalyi és a 2008-as adatokkal is. Ebből kiderült, hogy a magyarországi vendégéjszakák számán belül a Balaton részesedése 2008-ban 21 százalékos, 2013-ban 19,7 százalékos, tavaly pedig 19,1 százalékos volt. Azaz hiába nőtt a vizsgált időszakban 10 százalékkal a balatoni vendégéjszakák száma, az ország teljes turisztikai piacán belül csökkent a Balaton részesedése.