• Nem úgy tűnik, mintha mostanában rendeződne a Rác fürdő sorsa.
  • A fürdő felújítására és az új szálloda építésére 7,5 milliárd forintot költöttek.
  • A fürdő-hotel egy napot sem üzemelt, pedig elvileg bármikor ki lehetne nyitni.

Tavaly augusztusban közöltünk egy hírt „Rác fürdő: idén sem nyit ki” címmel és milyen igazunk lett. Viszont lehet, hogy a teljesen új hotel és a teljes körűen felújított fürdő párosának az ügyére ebben az évben sem kerül pont. Legalábbis erre utal a Napi.hu mai cikke.

A beruházó és a fővárosi önkormányzat között ugyanis patthelyzet alakult ki. Korábban körvonalazódott egy olyan egyezség, hogy a 67 szobás – egy napot sem üzemelt – szállodát és a fürdőt kiadják egy hotelüzemeltetésben jártas cégnek. Az ebből befolyó pénzt pedig egy elkülönített számlán gyűjtik és csakis a működtetésre fordítják. Ráadásul ez a megoldás a szálloda-fürdő értékét is növelhette volna, hiszen egy működő létesítményt magasabb áron lehet eladni. A főváros viszont nemet mondott erre a javaslatra.

Rác fürdőA Napi.hu információi szerint hamarosan felszámolási eljárás indulhat a Rác fürdő tulajdonosa ellen, aminek a végén – a 7,5 milliárd forintból épült – létesítmény akár „fillérekért” is gazdát cserélhet. Ez viszont megint csak hosszú időt vehet igénybe. Ide kattintva találja a Napi.hu cikkét a Rác fürdő hányatott sorsáról.

A Rác/Rácz fürdő sztorija és vize

A Rácz és Rác néven is hívott fürdő a XV. században, Zsigmond király idejében épült. A nevét később, a Tabánban lakó rácok után kapta. A török időben viszont Tabáni hévízfürdőnek és Kis fürdőnek is hívták. 1697-től magántulajdonba került a fürdő. Jelentősebb fejlesztések viszont Heinrich Kálmán alatt zajlottak a Rácban, ami Ybl Miklós tervei alapján nyerte el a maihoz hasonló formáját. 1935-ben a főváros tulajdonába került a létesítmény, ami a második világháborúban megsérült, ugyan ideiglenesen felújították, de szükségessé vált egy alaposabb rekonstrukció, ezért 1963-tól két évre bezárták, majd 1965-ben újra megnyitották.

A Rác fürdő jelenleg kihasználatlan vize erősen kénes, így vérnyomáscsökkentő hatása van, továbbá gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A vizsgálatok szerint a kénes fürdő során élénkül a légzés, javul az anyagcsere, egészséges embereknek is segíti leküzdeni a szellemi és fizikai fáradtságot.