• Termálvizű tó, szálloda, kemping épülhet a most még kihasználatlan területen.

  • Az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött egy befektetői konzorciummal.

A Pest megyében, azon belül is a Ceglédtől 13 kilométerre található Törtel községben évtizedek óta kihasználatlanul folyik a szabadba a termálvíz, maga körül egy kis tavat kialakítva. A vizet az 1960-as években földgázkutatás közben találták, de hagyták a területet parlagon heverni.

Az 1980-as években a termálkút átkerült a helyi termelőszövetkezethez és egy termálstrandot alakítottak ki, de ezt rövid működés után végül bezárták. Ezután kacifántos úton a terület és a termálkút az önkormányzathoz, majd magántulajdonba került.

Azonban a privát cég sem tudta megvalósítani a fürdőfejlesztési terveit és felszámolás alá került. A helyzet megoldására tett fontos lépés volt, hogy a törteli önkormányzat 2015 végén a termálkutat, majd a körülötte lévő 10 hektáros területet is megvásárolta. A körülkerített termálkút pedig azóta várta a sorsra jobbra fordulását.

Most úgy tűnik, hogy végre elindulhat valamilyen konkrét fejlesztés a törteli termálvízre alapozva. A napokban ugyanis az önkormányzat együttműködési megállapodást írt alá egy befektetői konzorciummal. A jelenleg körvonalazódó tervek szerint egy termáltavat alakítanának ki, mellette szállodával, kempinggel. Első körben megvizsgálják a feltörő termálvíz minőségét, valamint szükséges lesz a termálkút mélyítése, hogy növeljék a vízhozamot és a termálvíz hőfokát.

Törteli termálkútElképzelhető, hogy majd az itt létesítendő épületek fűtése is megoldható lesz a termálhő segítségével. Mindenesetre remélhetőleg végre tényleg megvalósítanak valamilyen fejlesztést és pár év múlva kedvelt üdülőhellyé válhat ez a terület.