• Ma Egerben átadták a több mint kétmilliárd forintból megújult Bárány István Sportuszodát.

  • Megőrizték a létesítményt tápláló meleg vizű gyógyforrást is.

A korszerű, de ezzel együtt eredeti karakterét megtartó új létesítmény elődje 1925-ben épült. Akkor ez volt Európa első forrásvízzel működő versenymedencéje, amely korát messze megelőző műszaki és mérnöki megoldásokat vonultatott fel. Az elmúlt csaknem egy évszázadban kiváló úszók és vízilabdázók nevelkedtek itt.

Minden adott ahhoz, hogy mostantól a felújított Bárány István Sportuszoda a hazai és nemzetközi vízilabdasport fellegvára lehessen. A létesítmény versenyek, edzőtáborok és továbbképzések megrendezésére egyaránt alkalmas.

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség leköszönő elnöke arról beszélt a megnyitón, hogy az uszoda megújult medencéje volt a bölcsője az elmúlt évszázadban annak a rendkívül eredményes egri úszó- és vízilabdaéletnek, amely Európa- és világbajnokok sora mellett utóbbi sportágban hat olimpiai bajnokot adott Magyarországnak.

Kemény a vízilabda-szövetség élén eltöltött hat éve alatt a társasági adóból befolyt támogatási források felhasználásakor tudatosan előnyben részesítette a létesítményfejlesztést, ezen belül is az uszodaberuházások támogatását.

„E döntés helyességét ez az ünnepi alkalom is alátámasztja” – jegyezte meg, rámutatva, hogy a beruházások egyik legfontosabb hozadéka a sportsikerek mellett az, ha „növekvő számú fiatal, középkorú és idősebb ember költ többet uszodabelépőre, mint gyógyszerre”.

Ilyen volt az uszoda 1965-ben (fotó: Fortepan):

Eger Bárány uszoda 1965A Bárány uszoda korszerűsítése és részbeni újjáépítése három ütemben, összesen 1 milliárd 446 millió forintot meghaladó tao-forrásból, mintegy 222 millió forintos önkormányzati és 420 millió forintos állami önerővel kiegészítve valósult meg.

A négy éven át tartó fejlesztés alapvető célja volt a létesítményt tápláló meleg vizű gyógyforrás megőrzése, az épületegyüttes belső térszerkezetének visszaidézése, 21. századi körülmények biztosítása mellett. A medence téli használatát a meleg vízzel táplált csőrendszer és vízforgató teszi lehetővé, a töltési idő lerövidítése érdekében pedig egy puffertároló is épült.

Eger Bárány uszodaEmellett új, termálvizes melegedőmedencét és tanmedencét is kialakítottak, valamint a kor legmodernebb épületgépészeti technológiáinak alkalmazása segíti az egri komplexum gazdaságos üzemeltetését.

(fotó: MTI/Komka Péter)