Bükfürdőn és Zalakaroson is kijelöltek nordic walking útvonalakat. Karoson nyáron túrát is szerveztek, Bükön pedig animátorok segítették a mozgásformával ismerkedőket.

Egyre népszerűbb szabadidős elfoglaltságnak számít Magyarországon is a nordic walking. Nyugaton már jó ideje kedvelt mozgásforma, nem véletlen, hogy az ország nyugati felében lévő üdülőhelyeken – ahol sok osztrák és német turista fordul meg – viszonylag sokan nordic walkingolnak. Zalakaroson még tavaly több túra- és nordic walking útvonalat is kialakítottak. A nyár közepén pedig még egy túrát is szerveztek a zalai üdülőhelyen.

Bükfürdőn is kialakítottak ilyen útvonalakat és az idei nyári szezonban hetente két alkalommal animátorok is segítették a mozgásforma helyes alkalmazását – írja a Vas Népe napilap. Akinek nincs nordic walking túrabotja, az a helyi turisztikai szervezettől ingyen tud kölcsönözni. A rövidebb, három kilométeres túraútvonal a “Termál” nevet viseli és Bükfürdőt járja körbe. A 7,5 kilométeres “Napsugár” a játszóparkig vezet. Mindkét útvonal kiindulási pontja a termálfürdő.

Maga a nordic walking finn sífutók révén terjedt el, akik nyári edzésprogramként űzték ezt a sportot, aminek eredetileg a “botos gyaloglás” nevet adták. A mozgásformát magyarul skandináv gyaloglásnak, vagy síjárásnak is hívják, bár ezek az elnevezések nem váltak túl népszerűvé. A “botos gyaloglás” fő előnye az, hogy hatékonyan, de kímélő módon fejleszti az állóképességet, az izomerőt és a mozgáskoordinációt.