Tavaly minden egyes hévízi vendégéjszaka után 10 ezer forintot költöttek a turisták, aminek révén több mint 10 milliárd forintnyi bevétel folyt be a helyi szállásadókhoz, szolgáltatókhoz. Rajtuk keresztül közvetve a költségvetés is jól járt.

A népszerű üdülőhelyen kalkulációt készítettek arról, hogy nemzetgazdasági szinten mit jelent az a bő egymillió vendégéjszaka, amit Hévízen töltöttek el tavaly a turisták. Átlagosan egy vendég 10 764 forintot költött minden egyes vendégéjszaka alatt. Ez az iparűzési adó, az idegenforgalmi adó, illetve az utóbbihoz kapcsolódó központi támogatás révén 1133 forinttal gyarapította a városi költségvetését. Az ÁFA, a bérjárulékok és a különféle adókon keresztül pedig országosan 4298 forintnyi bevételt hozott. Ez pedig a tavalyi év esetében azt jelenti, hogy a Hévízen megszállt turisták által elköltött 11,6 milliárd forintból 4,6 milliárd központi adóbevétel keletkezett, s a város 7,2 milliárd forinttal járult hozzá a bruttó hazai termékhez.

A hosszú nevű Hévíz-Balaton Thermal Airport Fejlesztési Klaszter megbízásából készült felmérésből az is kiderül, hogy a településen közvetlenül 2500 embernek jelent megélhetést a turizmus, s ezen felül további 3-4000 embernek biztosít közvetetten megélhetést Hévíz.

A kutatásban azt is vizsgálták, hogy milyen hatással van a Tófürdőjéről ismert üdülőhelyre a közeli sármelléki repülőtér. A számok egyértelműen megmutatják, hogy az önkormányzatnak tavaly annak ellenére is érdemes volt megmentenie a repteret, hogy jelentős forrásokat igényel a Hévíz-Balaton Airport működtetése. A repülőtér által hozott turisták nélkül ugyanis 2012-ben a vendégéjszakák száma bő 100 ezerrel alacsonyabb lett volna. Ekkora kiesés miatt nagyságrendileg 300 emberrel kevesebbnek tudna megélhetést biztosítani a város, hiszen több mint egymilliárd forinttal alacsonyabb lenne turizmusból származó bevétel.

Amennyiben bejönnek a reptér fejlesztésével kapcsolatos tervek, akkor az újabb charterjáratok révén – a tavalyi évhez viszonyítva- 2014-ben 150 ezer több vendégéjszakát érhet el Hévíz, aminek köszönhetően majdnem 300-zal nőhet a foglalkoztatottak száma. Ennek alapját az adhatja, hogy évi egymilliárd forinttal emelkedhet a turisták költésre.