• Találjunk árnyas, parkos területeket és az sem baj, ha hűvösebb vizű medencékből sincs hiány.

  • Mutatunk olyan fürdőket, amelyek jó választásnak bizonyulhatnak a kánikula idején.

A termálfürdő szóról sokaknak lehet, hogy egy gőzölgő vizű, német nyugdíjasokkal tömött ülőmedence ugrik be. Ugyanakkor ezeknek a fürdőknek a kínálata – az esetek többségében – azért messze nem csak forró gyógyvízzel töltött medencékből áll. Érdemes lehet ezért a mostani kánikulában a tóparti, folyóparti fürdőhelyek mellett a termálfürdőket is számításba venni, mint hűsölési lehetőséget.

Különösen azok a fürdők jelenthetnek jó választást, ahol nagy árnyas, parkosított részeket is találunk, hűvösebb vizű strandmedencékkel, külön gyerekmedencékkel, csúszdás medencékkel. Az sem árt, ha van fedett részleg, hiszen, ha jön egy zivatar, akkor oda behúzódhatunk. Ahol klimatizált a fedett fürdő, ott pedig a legnagyobb melegben akár még jobb választás is lehet a fedett medencetér, mint a kinti rész.

Jöjjön néhány kánikulai termálfürdős tipp…

Zalakarosi Fürdő

Amikor ábécé-sorrendben vesszük sorra a fürdőket (mint például a programajánlónkban), akkor mindig a végére kerül, ezért vegyük most előre a Zalakarosi Fürdőt. Pláne, hogy ideális „kánikulai menedék” lehet. A strandfürdői rész nagyon tágas, rengeteg a fa, ami kellemes mikroklímát biztosít. A szabadtéri részen a klasszikus gyógymedencék mellett hűvösebb vizű termálmedencét, úszómedencét, hullámmedencét, gyerekmedencéket is találhatunk, de egy csúszdapark is a vendégek rendelkezésére áll.

Jól jöhet az is, hogy van egy tágas fedett részleg, hiszen így jobban eloszlanak az emberek a kültéri és a beltéri medencék között. Egyébként a fedett épületben is található egy egész nagy gyerekvilág részleg, már csak ezért is családos vendégeknek nagyon jó választás lehet ez a fürdő.

Zalakaros strandfürdő

Hajdúszoboszló – Hungarospa

A hajdúszoboszlói fürdőóriást igazából nem lehet kihagyni egy ilyen összeállításból, hiszen a Hungarospa tényleg hatalmas területű. A 30 hektáros strandon 13 medence közül válogathatunk, ezek közül a nagy melegben a mediterrán tengerpartot idéző a legnépszerűbb. Kisgyerekes családoknak plusz érv lehet a Hungarospa mellett, hogy idén két új gyerekmedencét is átadtak a szabadtéri részen.

A strandon belül egy külön részleg az aquapark, ahol 15 csúszda közül lehet választani. Enyhébb lejtésű és extrémebb csúszdák egyaránt a fürdőzők rendelkezésére állnak. Az AquaPalace élményfürdő révén nyáron is választhatják a fedett részleget, de mondunk egy tippet is, amit talán sokan nem ismernek: ez az Árpád Uszoda. Aki nem annyira strandolna, hanem inkább úszna egy hűvösebb vizű medencében, annak jó választás lehet a fenti fürdőrészektől függetlenül is látogatható uszoda, ahol fitneszterem és tanmedence is található.

Hajdúszoboszló Hungarospa medence

Igali Gyógyfürdő

Az előző kettővel ellentétben egy kisebb fürdőről van szó, de szintén jó választást jelenthet. Akár olyanoknak is, akik a Balatonnál nyaralnak, de már unják a tóparti strandolást, ugyanis Igal Somogy megyében, a Balaton déli partjától mindössze 40 kilométerre található. A fürdőben összesen 13 medence közül válogathatunk. Ilyenkor nyáron nyilván a szabadtéri medencék a legkedveltebbek, ezek közé a gyógymedence mellett gyerekmedence, úszómedence és élménymedence is tartozik. A fürdőben egy jópofa csúszdás medence is működik: a vízicsúszda nem egy emelvényről, hanem domboldalról indul…

Igali fürdő óriáscsúszda

Budapest – Pünkösdfürdői Strand

Most csalni fogunk, ugyanis a Pünkösdfürdői Strand igazából nem termálfürdő, ugyanis egy langyos vizű (30 Celsius-fok alatti) karsztforrásból töltik a medencéket. Viszont a nagy kánikulában ez az előnyére is válik, hiszen kellemesen hűsítő vizűek a medencéik. Három medence áll a rendelkezésünkre: 50 méteres úszómedence, élménymedence és egy árnyékolókkal felszerelt gyermekmedence. A kánikula miatt egyébként a strand a megszokottnál egy órával tovább tart nyitva. Ez azt jelenti, hogy a vendégek reggel 8-tól este 8-ig tartózkodhatnak a fürdőben.

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő

Nyíregyháza üdülőterületén aztán van kínálat fürdőkből: ott a Parkfürdő, azon belül az Aquarius élményfürdő, de akár a Tófürdőt is (lenti képen) választhatjuk, illetve – akik inkább ilyenkor is a fedett fürdőket keresik – ott van opcióként még a Hotel Fürdőház is. A lényeg az, hogy itt a csúszdás medencéktől kedve az élménymedencéken, úszómedencén, hullámmedencén, pezsgőfürdőn át a gyerekmedencékig bezárólag a család minden tagja megtalálhatja a számára vonzó kikapcsolódási lehetőséget.Nyíregyháza Sóstó Tófürdő kánikula