• Folytatódott a korábbi évek trendje és tavaly is emelkedett a hévízi vendégéjszakák száma.

  • Egy évtized alatt 30 százalékról 40 százalékra nőtt a belföldi turisták aránya.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2017-es csaknem 1 millió 201 ezerről közel 1 millió 223 ezerre emelkedett 2018-ban az idegenforgalmiadó-bevétel (ifa) alapján számolt vendégéjszakák száma Hévízen.

A Központi Statisztikai Hivatal összesítése nem tartalmazza a magánszálláshelyek adatait, de az önkormányzat ezt is számolja, így tavaly például mintegy 140 ezer éjszakát töltöttek el szobakiadóknál a városba érkező vendégek. A polgármester szerint vendégforgalom növekedésében fontos szerepet játszik, hogy a helyi szolgáltatókkal hosszú évek óta folyamatosan együttműködik az önkormányzat. Például tavasszal a vendéglátásban és a kereskedelemben érdekeltekkel kezdenek egyeztetésbe, hogy ezen a területen is egyre jobb minőséget tudjanak biztosítani.

Az utóbbi nyolc esztendőben a vendégéjszakák száma szinte folyamatos bővülés mellett 25-30 százalékkal emelkedett, az ifa mellé járó, azzal azonos összegű állami turisztikai támogatás tavaly már 520 millió forintot tett ki.

A remények szerint a többségében jövőre megvalósuló városi- és szálláshelyfejlesztések még több vendéget hozhatnak az üdülőhelynek.

Szólt arról is, hogy a város önkormányzata által működtetett Hévíz-Balaton Airport 6,6 milliárd forintra tervezett fejlesztése várhatóan idén elindul, ami azért is jelentős lépés, mert a nyugat-magyarországi térségnek ez a reptér adhatja meg az újabb növekedési lehetőséget.

Hévíz gyógytóHorváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a legtöbb vendégéjszakát, 430 ezret a magyar vendégek részéről regisztrálták, a külföldiek között pedig továbbra is németek érkeznek legtöbben, őket sorrendben az oroszok, az osztrákok, a csehek, majd a szlovák vendégek követik.

A turisztikai szakember szerint az utóbbi évtizedben átalakult a hévízi vendégkör. Jó példa erre, hogy a korábbi 30 százalékról mára 40 százalékra nőtt a belföldi vendégek aránya, miközben a német és az osztrák turisták rendszerváltás óta tartó csökkenését sikerült megállítani és a trendet megfordítani. Ebben jelentős szerepe van annak, hogy Hévíz önkormányzata és a szolgáltatók egységes arculattal lépnek fel itthon és külföldön.

Már nemcsak az jellemzi a várost, hogy itt gyógyulni lehet, de a wellness és a fürdőkultúra is egyre többeket és egyre fiatalabb vendégkört vonz.

Hévízen a hazai vendégek átlag 3,4 éjszakát töltenek, ami magasabb szám, mint az országos átlag. A külföldiek közül a németek és az oroszok kifejezetten gyógyulni jönnek, amit a 9,5 és 9,7 éjszakás átlagos vendégéjszaka is mutat.

Hévíz termálfürdőTavaly tovább erősödik a közép-európai vendégkör, elsősorban fiatalabbak, családosok érkeznek. Csehországból tavaly már 6, Szlovákiából 8, Lengyelországból pedig 11 százalékkal többen voltak Hévízen. A magánszállásadók iránti érdeklődés is növekszik, a négy évvel ezelőtt önkormányzati támogatással indult fejlesztési támogatásnak is köszönhető ez, amit tavaly már 110 szobakiadó igényelt.

(MTI)