• Versenyfutás kezdődött az idővel, mert év végéig mindenképpen újra meg kellene nyitni a Galandia fürdőt.

  • Máskülönben vissza kell fizetniük a termálfürdő építésére kapott 4,1 millió eurós támogatást.

A magyar határtól 60 kilométerre található szlovákiai Galántán 2007-ben nyitották meg a Galandia Termal Centrum nevű fürdőt. Az egyébként meglehetősen impozáns fürdő veszőfutása 2015 végén kezdődött.

A magas energiafogyasztás miatt szakemberekkel átvizsgáltatták az épületet, s ekkor derült ki, – tulajdonképpen véletlenül – hogy tervezési hiányosságok miatt életveszélyes a tetőszerkezet. Emiatt 2015 decemberében egyik napról a másikra bezárták a Galandia fürdőt.

A galántai városvezetés az évek során többféle megoldást mérlegelt, végül úgy döntöttek, hogy felvesznek 1,2 millió euró hitelt, amiből felújítják az épületet és egy új csúszdával is bővítik. Azonban az elmúlt időszakban nem igazán haladtak jó ütemben a fürdő felújításával, miközben szorít a határidő. Anno ugyanis a Galandia 8 millió eurós építési költségének több mint a felét uniós forrásból finanszírozták. Amennyiben idén év végig nem adják át a fürdőt, akkor vissza kell fizetni ezt a támogatást.

Galánta termálfürdőEhhez képest úgy kezdte az évet a fürdőt üzemeltető társaság, hogy nem volt ügyvezetője, az eddigi vezető ugyanis még tavaly ősszel lemondott. A galántai képviselők nem tudtak könnyen megállapodni az utódról, végül január végén – az Új Szó cikke szerint – kinevezték Szelle Zoltánt a fürdő élére. A szakember azt ígéri, hogy amennyiben összefognak és minden támogatást megkap, akkor karácsonyra megnyithat a termálközpont.

Az Új Szó cikke azonban meglebegtet egy újabb problémát, ugyanis lehet, hogy az eddig tervezett 1,2 millió euró nem lesz elegendő a munkákra, azok legalább 2,6 millió eurót igényelnének… Láthatóan nincsenek könnyű helyzetben Galántán, de remélhetőleg sikerül tartaniuk az idei átadást.

Galánta termálfürdő