• A koronavírus-járvány miatt visszaestek a Budapest Gyógyfürdői Zrt. bevételei, így nem jut forrás a Király Gyógyfürdő felújítására.

  • A törökfürdő állaga olyannyira leromlott, hogy a jelenlegi formájában már újra sem lehet nyitni.

Egy év alatt nagyot változott a világ, tavaly augusztusban még arról írtunk, hogy 2020-ban megkezdődhet a budai Király Gyógyfürdő teljes körű felújítása. Egy hónapja arról lehetett hallani, hogy a március közepe óta zárva tartó Királyt majd csak a felújítása után nyitják újra. Ma viszont kiderült, hogy bizonytalan időre elhalasztották magát a felújítást is.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány miatti leállások következtében a tavalyi forgalmuknak nagyjából csak a 40 százalékát teheti majd ki az idei árbevétel. Ez pedig azt jelenti, hogy az elmúlt évek masszív nyeresége után idén már 3-4 milliárd forint veszteséggel kalkulálnak.

Ez azért probléma, mert az elmúlt évek fürdőfejlesztéseit döntően a nyereség visszaforgatásából valósította meg a társaság. Azonban a veszteségbe átfordult gazdálkodás miatt most nem jut pénz a beruházásokra sem. A vezérigazgató elmondta, hogy nem járható út a Király Gyógyfürdő jelenlegi formában való megnyitása, ugyanis a fürdő állaga nagyon leromlott, valamint „2018 óta nincs ÁNTSZ-engedélye”.

Király termál

Korábban felmerült, hogy a Gellért Hotel modernizálásával párhuzamosan a Gellért Gyógyfürdő felújításába is belevágnának. A jelenlegi információk szerint az Indotek Group tulajdonában lévő szálloda 2021. december 31-ig üzemel, majd utána állnak neki a felújításának. Ez azt jelenti, hogy addig a gyógyfürdő is működik, utána viszont elkerülhetetlen a Gellért felújítása is, hiszen „a fürdő megsüllyedt, évek óta alá van dúcolva, a gépészete elavult”.