• 1962 júliusában nyitotta meg kapuit a mai Hajdúnánási Gyógyfürdő elődje.

  • Az évfordulóra családi programokkal, éjszakai fürdőzéssel és egy akcióval készül a termálfürdő.

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánáson 1958-ban találtak termálvizet és erre alapozva 1962 júliusában nyitották meg a termálfürdőt. A fürdő termálvize később hivatalosan is megkapta a gyógyvíz minősítést, 2012 óta a létesítmény már gyógyfürdőnek számít, 2018-ban pedig a gyógyhely címet is megszerezték.

Hajdúszoboszló és Debrecen mellett a megye harmadik legnépszerűbb fürdővárosának számít Hajdúnánás. A tágas strandi rész és a kitűnő jódos-brómos gyógyvíz miatt évről évre sok turistát vonz a település.

A nyitásának 60. évfordulóját ezen a hétvégén ünnepli a Hajdúnánási Gyógyfürdő. Július 15. és 17. között a születésnapos vendégek ingyen léphetnek be a fürdőbe.

Július 16-án és 17-én, azaz szombaton és vasárnap ugrálóvárral, akadálypályával, csillámtetoválással várják a vendégeket. Szombaton 20 óra és éjjel 1 között éjszakai fürdőzést is rendeznek, vasárnap pedig interaktív játszóházzal és lufihajtogató bohóccal szórakoztatják a legfiatalabb fürdővendégeket.

Hajdúnánás Gyógyfürdő gyógymedence

Így írt a sajtó az új fürdőről 1962-ben

1962 júliusának végén számolt be az egyik országos lap, a Hétfői Hírek a termálfürdő nyitásáról. Mint írták, egy libalegelő helyén 3 millió forintos állami beruházással és 3 millió forintnak megfelelő értékű társadalmi munkával, 4000 fürdőzőt befogadó strand épült Hajdúnánáson. „A most megnyílt strandon csempézett falú hőforrás-vizes gyógymedence, hidegvizes- és gyermekmedence várja a látogatókat” – olvasható a lapban.

A megyei napilap korabeli cikkei alapján egyébként a nyitás pontos dátuma július 21., egy szombati nap volt. Erről pedig utólag, július 27-én írt a Hajdú-bihari Napló:
„Július 21-én igazi strandidőben megnyitotta kapuit a fürdőzők előtt a korszerű hajdúnánási termálstrand. (…) A csempézett falú, betonülőkés termál gyógymedencén kívül egy sportméretű nagy úszó és külön gyermekmedence szolgálja a fürdőzők kényelmét, szórakozását.

A gyermekek szórakoztatásáról játszóterek gondoskodnak, melyek különféle játékokkal, hintával, homokozóval vannak felszerelve. A kellemes környezetben gondozott sétányok, színpompás virágágyak, a medencék körül virágdísz, árnyas kis erdő, üdülés, szórakozás várja a munkában elfáradt embereket, és az ízületi bántalmakban szenvedő betegeket.
(…)
S hogy a fürdő létesítése, valamint korszerűsítése szükséges volt, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a megnyitást követő napon már több mint kétezer strandoló élvezte a fürdőzés örömeit.”