A cseh kormány szigorú szabályokat vezet be Karlovy Vary fürdőváros nyugalmának megőrzéséért. A jövőben az elvi lehetőségét is kizárják annak, hogy valaki ipari üzemet, vagy toronyház építsen, esetleg haszonállatokat tartson a városban, beleértve a település külső részeit is.

A belvárosban korlátozzák az újabb autóutak, garázsok építését, ezen a területen tilos lesz tűzijátékot tartani, vagy fény, illetve hanghatásokkal operáló hirdetéseket elhelyezni. A tűzijáték esetében csak a szilveszteri éjszaka jelent kivételt.

Életbe lépnek olyan szigorítások is, amelyekhez a turistáknak is tartaniuk kell magukat. Büntetik a belvárosban a galambok etetését, valamint a köztéri dohányzást is. Hasonló szabályok bevezetése várható a többi cseh fürdővárosban is.

Az 53 ezer lélekszámú Karlovy Vary, vagy németül Karlsbad Csehország legnagyobb gyógyfürdős települése. Az ország nyugati felén található üdülővárosban találkozik a termálforrások által táplált meleg vizű Teplá és az Ohre folyó. A hangulatos települést hatalmas erdők és hegyek veszik körül. Karlovy Vary sétálóutcáinak teljes hossza eléri a 130 kilométert. A 20 éve műemlékvédelem alatt álló város az alapítójáról, IV. Károly, német-római császárról kapta a nevét.