Elszálltak a költségek és a nyári hónapokon kívül nem hozott elegendő bevételt a fürdő, ezért rövidebb lesz a nyitva tartás, valamint az alkalmazottak közel felét is elbocsátják.

A nyári szezonja ugyan jól sikerült a makói élményfürdőnek, ám mégis takarékossági intézkedésekre kényszerül a létesítmény. Kovacsics Imre, a Hagyamatikum igazgatója a helyi önkormányzatnak arról számolt be, hogy a fürdő havi működési költségei 40 millió forintot tesznek ki. Júliusban és augusztusban 58, illetve 52 millió forintos bevételt realizáltak, azaz ekkor nyereséget hozott a fürdő. Az év korábbi hónapjaiban azonban a működtetési költséget nem fedezték a bevételek, a mélypont a február volt, amikor mindössze 12,5 millió forintos árbevételt produkált a makói termálfürdő.

A fürdőigazgató beszámolója alapján januártól augusztusig összességében 244 millió forintos árbevételt értek el, viszont a költségek 320 millióra rúgtak, ami 76 millió forintos veszteséget jelent. Jelen állás szerint a Hagymatikumnak 30 millió forintnyi kifizetetlen számlája van.

A fentiek miatt takarékossági intézkedéseket vezetnek be a makói termálfürdőben. Jövő héttől hétköznap reggel nyolc óra helyett csak délben nyitnak ki. A jelenlegi 110 fős dolgozói létszámot több lépcsőben 50 fővel csökkentik. A vezetőik létszámát is három főre redukálják, az igazgató pedig felajánlotta a makói képviselő-testületnek, hogy csak akkor vesz fel fizetést, ha az év végéig egyensúlyba tudja hozni a társaság gazdálkodását. A fürdő tulajdonosa, a makói önkormányzat a racionalizálási tervet elfogadta és 45 millió forintos tőkeemelésről is döntést hozott.

A makói Hagymatikum fürdőt idén adták át, a létesítmény mintegy hárommilliárd forintos beruházással valósult meg. A megyei napilap internetes oldalán a fürdőt érintő költségcsökkentésről beszámoló cikket kommentáló helyiek közül sokan úgy vélekednek, hogy a Hagymatikummal felesleges presztízsberuházást vett nyakába a város. Ráadásul a közelükben Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Mórahalmon is működik fürdő, tehát meglehetősen erős konkurenciával is meg kell birkózniuk. Egyesek úgy vélekednek, hogy egy, a jelenleginél kisebb, olcsóbban üzemeltethető fürdő bőven elegendő lett volna Makóra.