• Minden nehézség ellenére is meg tudta őrizni a hazai turizmusban betöltött kiemelkedő szerepét Hajdúszoboszló.

  • A város polgármestere ennek kapcsán ismertetett néhány fontos adatot.

Az elmúlt másfél év nagyon megnehezítette a turizmusban érdekelt hazai települések dolgát. Ezért is jó hír, hogy Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere a lehetőségekhez képest egész kedvező trendekről tudott beszámolni. Mint a Facebook oldalán írja, a fürdővárosnak sikerült megőriznie vezető szerepét a hazai turizmusban. A teljes lezárásokat követően tavaly Magyarország legnépszerűbb úti céljai között szerepelt, 2020-hoz képest idén pedig szinte berobbant a városban eltöltött vendégéjszakák száma.

A két turisztikai év abból a szempontból azonos, hogy 2020-ban és 2021-ben is májusban történt a szezon megnyitása. Ebből kifolyólag a két főszezon összehasonlítása alapján tudtak következtetéseket levonni. A számok azt mutatják, hogy 2021 május-augusztusig tartó időszakában az eltöltött vendégéjszakák száma a korábbi év adataihoz képest Hajdúszoboszlón közel 30 százalékkal nőtt, 516 ezer éjszakát realizáltak.

A Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza tó turisztikai térség is jól teljesített. Azonos időszakban a vendégéjszakák száma kicsivel meghaladta az egymilliót. Ez 2020-hoz viszonyítva több mint 25 százalékos növekedést jelent, ami megfelel az országos adatoknak: a nyáron a tavalyinál 25 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak Magyarországon.

Jól látható, hogy az összes térségi vendégéjszaka felét Hajdúszoboszló adta és az országos növekedést is sikerült felülmúlnia. Hajdúszoboszló pozíciója továbbra is meghatározó jelentőségű a hazai idegenforgalomban.

Czeglédi Gyula szerint kiemelkedően jó hír, hogy augusztus hónapban a hajdúszoboszlói szállodák megközelítették a 2019-es rekordév vendégforgalmát. Idén augusztusban 105 ezer vendégéjszakát sikerült teljesíteniük, míg a 2019-es rekordévben ez a szám 118 ezer volt. Kiegészítő információként fontos megjegyezni, hogy Hajdúszoboszló egyik legnagyobb szállodája, a Hotel Béke felújítás miatt nem üzemelt az elmúlt két esztendőben.

Friss jó hír, hogy szeptemberben is el fogják érni a 2019-es évi rekord 95 ezer vendégéjszakás szintet.

A Hungarospa fürdőszolgáltatásait idén nyáron 768.692 fő vette igénybe, ami 34 százalékkal magasabb a 2020-as év azonos időszakához képest (572.122 fő). Legújabb egyedi élménykínálatuk, a Prémium Zóna kiválóan teljesített. Korábbi várakozásaik szerint évi 30 ezer vendégre számítottak, ehhez képest rendkívül népszerű volt a megnyitást követően, közel megduplázták a tervezett vendégforgalmat: 55.000 fő vette igénybe az újdonságot.

Hungarospa Prémium Zóna vízesés

A polgármester hangsúlyozta azt is, hogy a folyamatban lévő fejlesztések tovább fogják emelni a hajdúszoboszlói idegenforgalom színvonalát. Szeptemberben elkezdődtek a munkálatok a Mátyás király sétányon, aminek keretében a Szent István park és a Fürdő utca egy része, valamint a teljes szállodasor minőségi megújulása várható.

Az új Multifunkciós Rendezvényközpont tervei készülnek. Október végére várható a kidolgozott látványtervek közzététele. A rendezvényközpont révén egy új szegmens felé nyithat a város, hiszen a sport mellett a konferenciaturizmus lehetőségei is rendelkezésre állnak majd. Ami nagyon fontos, hogy Hajdúszoboszló ezzel is bővíteni tudja a négy évszakos kínálatát.