A hiányos törvényi szabályozás miatt továbbra sem megoldott, hogy a szentesi óvodásoknak foglalkozásokat tartsanak a helyi termálfürdőben. A hivatal halogatja a döntést, a helyiek pedig az ombudsmanhoz fordultak.

Még tavaly ősszel írtunk arról, hogy nem lehet foglalkozásokat tartani a gyerekeknek a Szentesi Termálfürdőben. A városban már hagyománya volt az óvodásokat vízhez szoktató programnak, amit a helyi termálfürdő egyik medencéjében tartottak. A gyerekek miatt télre még le is fedték a medencét. Az úszásoktatások alatt pedig hígították a medencébe kerülő termálvizet. Azonban a szentesi termálvíz gyógyvíz minősítést szerzett, s egy törvény szerint gyógyvízben csak orvosi javaslatra fürödhetnek 14 éven aluli gyerekek. A szabályozás pedig nem tér ki arra, hogy milyen hígítási arány után használhatnák a gyerekek is a medencét. Erre az előírásra tavaly hívta fel a térségi tisztiorvos a fürdő üzemeltetőjének a figyelmét, az ovisok pedig azóta nem látogathatják a termálfürdőt.

 

Úszásoktatás Szentesen: egyelőre betiltva

Úszásoktatás Szentesen: egyelőre betiltva

Akkor úgy tűnt, hogy a furcsa helyzet hamar megoldódhat, ám a Szentesi Élet cikke szerint azóta sem tarthatnak vízes foglalkozásokat a szentesi gyerekeknek. A fürdő üzemeltetője kérelemmel fordult az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz az ügy rendezése miatt. A hivataltól azonban a benyújtott kérelmükre nem érkezett még válasz.  Időközben az egyik helyi önkormányzati képviselő ombudsmani vizsgálatot kezdeményezett, hátha az előreviszi az ügyüket. A térség országgyűlési képviselője viszont a helyi törekvésekkel ellentétes nyilatkozatot tett a Szentesi Tv-ben, ahol hangulatkeltésnek nevezte az ovis fürdőzés miatti felháborodást.