• A fürdős kínálat terén kifejezetten erősnek számító megyeszékhely produkálta Szabolcs-Szatmár-Bereg teljes vendégéjszakaszámának közel 62 százalékát.

  • Az ország nyugati megyéihez képest Szabolcs-Szatmár-Bereg turizmusát kevésbé viselte meg a járvány, már tavaly sem voltak messze a 2019-es vendégéjszakaszámtól.

Az ország más vidékein élők talán nem mindig gondolkodnak turisztikai célpontként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, holott azért itt is találhatók vonzó üdülőhelyek. A termálfürdők tekintetében is egész jó a kínálat, nagyobb komplexumok, illetve kisebb, hangulatos létesítmények egyaránt működnek a megyében. Sokatmondó az is, hogy 20 darab minősített gyógyvízforrással rendelkezik Szabolcs-Szatmár Bereg, ami az ország megyéinek sorában a negyedik legtöbbnek számít.

A két járványos év nyilván Szabolcs-Szatmár-Bereg turizmusát is megviselte, ugyanakkor mivel itt kevésbé hangsúlyos a külföldi turizmus, ezért az országos átlagnál kisebb volt a visszaesés. A megye kereskedelmi szálláshelyei az elmúlt évben 306 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami 15,2 százalékos bővülést jelent 2020-hoz viszonyítva.

A 2019-es év vendégéjszakaszámának 79 százalékát tavaly már visszahozta a megye. A belföldi éjszakaszám terén pedig 87 százaléknál jártak, a külföldieknél 54 százalékot értek el. Ezek nagyon jó arányok, ha figyelembe vesszük, hogy 2021 eső négy hónapja egy az egyben kiesett a turizmus számára és még a május, június sem a pörgésről szólt. Csak viszonyításképpen: a beutazó turizmusnak jobban kitett Vas megye 2021-ben még a két évvel ezelőtti vendégéjszakaszámának csak alig több mint a felét érte el.

Nyíregyháza, illetve azon belül is Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő fürdős kínálata nagyon széles, így talán nem meglepő, hogy a megyeszékhely hozta 2021-ben a legtöbb vendégéjszakát, szám szerint 189 ezret. Utánuk pedig a szintén jó kis termálfürdőkkel rendelkező Nyírbátor, Kisvárda, Vásárosnamény hármas következett. A 2020-as évhez képest tavaly mindegyik település növelni tudta a vendégéjszakáinak számát.

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő Parkfürdő

Legnépszerűbb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom* alapján – 2021 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Nyíregyháza 189.322
2. Nyírbátor 17.905
3. Kisvárda 13.762
4. Vásárosnamény 9023
5. Mátészalka 6933
6. Penészlek 4052
7. Fehérgyarmat 3962

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján