• Langyos vizét már a rómaiak is fürdésre használták. Jó néhány évig vízimalmot működtettek a mai fürdő területén.
  • Hamarosan fedett részleggel bővítik.
  • Melyik ez a fürdő?

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója egy múlt heti interjúban beszélt a fürdőfejlesztési terveikről. Ennek kapcsán említette a Csillaghegyi Strandfürdőt, ami a főváros első épített fürdője volt. A tervek szerint 2016-ban jelentős – 1,4-1,6 milliárd forintos – fejlesztés kezdődhet meg a fürdőben, aminek keretében egy fedett részt is kialakítanak. Azt viszont hangsúlyozta a vezérigazgató, hogy a fürdő hangulatát szeretnék megőrizni.

Csillaghegyi Strandfürdő

A Csillaghegyi Strandfürdő érdekessége, hogy az itt található forrásokat már jóval a fürdő megépítése előtt ismerték. Állítólag már a rómaiaknak is üzemeltettek itt egy fürdőt, a 19. század közepéről fennmaradt feljegyzésekben pedig megemlítik, hogy a feltörő vizet téglából készített medencében tárolták. Sőt, akkoriban olyan bővizűek voltak ezek a források, hogy a mai strandfürdő területén egy vízimalom is működött. A Csillaghegyi Strandfürdő első medencéjét a malom gyűjtőtavából alakították ki.

Csillaghegyi StrandfürdőFürdőként az 1900-as évek elejétől kezdték használni az itt feltörő források vizét. A Csillaghegyi Strandfürdőben az utolsó nagyobb beruházást 2000-ben hajtották végre, amikor vízszűrő-forgató berendezéssel látták el a medencéket.

Csillaghegyi StrandfürdőAz egész évben működő fürdőben alacsony ásványanyag-tartalmú, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos ásványvízzel töltik fel a medencéket.

Fotók: Fortepan / Romák Éva, Körmendy Pál, a képek 1930-ban és 1934-ben készültek, színes fotó – Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.