• Az előttünk álló két hosszú hétvégére kifejezetten erős forgalmat vár a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke.

  • Ilyenkor sokan keresik fel a termálfürdőjükről ismert településeket.

Könnyid László, az MSZÉSZ elnöke az MTI-nek elmondta: jelentős az érdeklődés mindkét hosszú hétvége iránt, ez látszik az előfoglalási adatokon. Az október 23-it közvetlenül még egy hosszú hétvége követi, a november elsejei mindenszentek ünnepével.

A szakember szerint a forgalom a hosszú hétvégék között megoszlik, ezért nem lesz teljes telt ház a magyarországi szállodákban. A belföldi utazni vágyók vagy az egyiket, vagy a másikat választják. Előfordul ugyanakkor, hogy az iskolai őszi szünet miatt hosszabb utazást terveznek, ezekre is vannak foglalások.

Könnyid kitért arra is, hogy a karácsonyi-szilveszteri időszakra az érdeklődés már most jelentős, minden eddiginél nagyobb.

Az egyik szállásportál által készített felmérés szerint az október 23-i hosszú hétvégén sok magyar család indul útnak: közel háromszor annyian, mint egy átlagos őszi hétvégén. Az előfoglalási adatok alapján a hotel kategória a legnépszerűbb, azon belül is a wellness-szolgáltatást nyújtó szálláshelyek. A négynapos pihenő során szálláshelyre várhatóan átlagosan 52.989 forintot költenek az utazók, átlagosan 3,16 fő tölti az ünnepet szálláshelyen, a foglalási hossz pedig 2,28 éjszaka.

Nagyjából minden ötödik utazó SZÉP-kártyával egyenlíti majd ki a számlát, esetükben az átlagos foglalási érték jóval magasabb, 80.095 forint.

Barlangfürdő fürdőcsarnok MiskolctapolcaA legkeresettebb turisztikai attrakciók rangsorát az Egri vár és az egri fürdő, a Miskolctapolca Barlangfürdő, valamint a Zalakarosi Fürdő vezeti. A szállásportál teljes előfoglalási adatait megvizsgálva a belföld és külföld megoszlása 92, illetve 8 százalék. A hosszú hétvégén határon túlra utazók körében a három legkedveltebb úti cél a lengyelországi Zakopane, a csehországi Prága és a romániai Szováta.

„A szállodáinknál 80 százalék feletti a foglaltság” – mondta az MTI érdeklődésére Fodor-Kassai Mónika, az egyik szállodalánc PR igazgatója. A margitszigeti szállodáik foglaltsága 80 százalék körüli, a büki szállodáikban pedig már várólistát kellett bevezetni a telt ház miatt mindkét közelgő – október 23-i, és november elsejei – hosszú hétvégére. Sárváron a foglaltság 90 százalékon áll mindkét hétvégére, Hévízen pedig mindkét szállodájukban 80 százalék feletti a töltöttség.