• Lehet, hogy annak idején megfelelő fedezet nélkül kapott óriáshitelt a Rác fürdőt felújító és a hozzá tartozó hotelt felépítő társaság.
  • Nyárig tart a nyomozás.

A Rác fürdő ügyében tavaly indult nyomozás várhatóan nyáron befejeződik – írta még kedden az mno.hu. A rendőrség a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentése nyomán kezdett el vizsgálódni. A gyanújuk az, hogy a fürdő felújítását és az új exkluzív szálloda építését magában foglaló projektre 2005-ben fedezet nélkül adott hitelt a Magyar Fejlesztési Bank. Nem kevés pénzről van szó, ugyanis az állami bank hatmilliárd forintos kölcsönt biztosított a Rác fürdő felújításához.

A hitelt a 75 százalékban magántulajdonú Rác Nosztalgia Kft. vette fel, amely időközben csődbe ment, s azóta rendezetlen a fürdő ügye. Emiatt viszont a gyakorlatilag kulcsrakész fürdő és hotel sem tudott megnyitni.

Rác fürdőA Rác/Rácz fürdő sztorija és vize

A Rácz és Rác néven is hívott fürdő a XV. században, Zsigmond király idejében épült. A nevét később, a Tabánban lakó rácok után kapta. A török időben viszont Tabáni hévízfürdőnek és Kis fürdőnek is hívták. 1697-től magántulajdonba került a fürdő. Jelentősebb fejlesztések viszont Heinrich Kálmán alatt zajlottak a Rácban, ami Ybl Miklós tervei alapján nyerte el a maihoz hasonló formáját. 1935-ben a főváros tulajdonába került a létesítmény, ami a második világháborúban megsérült, ugyan ideiglenesen felújították, de szükségessé vált egy alaposabb rekonstrukció, ezért 1963-tól két évre bezárták, majd 1965-ben újra megnyitották.

A Rác fürdő jelenleg kihasználatlan vize erősen kénes, így vérnyomáscsökkentő hatása van, továbbá gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A vizsgálatok szerint a kénes fürdő során élénkül a légzés, javul az anyagcsere, egészséges embereknek is segíti leküzdeni a szellemi és fizikai fáradtságot.