• A téli szünet után újra elérhető a hévízi közösségi kerékpáros rendszer.
  • A korábbi tervekkel ellentétben továbbra sem kell bérleti díjat fizetni a biciklik használatáért.

A zalai üdülőhelyen tavaly indították el a HeBi (HevizBike) nevet viselő közösségi kerékpáros rendszerüket. Összesen 30 biciklit helyeztek el négy dokkolóállomáson: a Festetics Fürdőháznál, a nagyparkólónál, a városháza előtt és Egregyen. Az eredeti terv szerint a tavalyi bevezetési időszak után idén már óránként 300 forintos kölcsönzési díjat kellett volna fizetni a HeBi használatáért. Viszont a város úgy döntött, hogy a kihelyezett bringákat továbbra is ingyen lehet használni.

Hévíz bicikli

A HeBi használatához egy kártya kiváltása szükséges, ami a Tourinform irodában érhető el. Ezért 1000 forintos letéti díjat kell fizetni, ami természetesen a kártya leadásakor visszajár.

A biciklis projekt egyébként horvát-magyar együttműködés keretében valósították meg, amelynek révén a horvátországi, 23 ezer lakosú Kapronca településen is bevezettek egy hasonló rendszert. (Ott BicycleOasis-nak, BiCoának hívják a rendszert). A beruházás Hévízre eső költsége 95 millió forintot tett ki, aminek 95 százalékát pályázati forrásból fedezték.