• Egyelőre nem indul újra a Moszkva és Sármellék közötti légi járat.
  • A németországi charterek viszont idén is jönnek, és már Svájcból is érkeznek majd repülővel turisták.

Az eredeti tervek szerint múlt vasárnap kellett volna megérkeznie a Hévíz melletti repülőtérre az orosz Utair légitársaság első idei járatának. Az Utair azonban az MTI híre szerint lefújta a Moszkva-Sármellék járatának újraindítását. Papp Gábor, Hévíz polgármesterének elmondása szerint a moszkvai járatot a rubel gyengülése, valamint az orosz gazdasági helyzet miatt függesztette fel a légitársaság. A második félévben viszont talán már újra hozhat utasokat Hévízre az Utair. A polgármester beszélt arról is, hogy nem egyedi esetről van szó, az elmúlt hónapokban számos európai járatukat mondták le az orosz légitársaságok.

UTair Hévíz Moszkva

Ettől függetlenül orosz turisták továbbra is érkeznek az üdülőhelyre, csak nem közvetlenül, hanem a Budapestre és Bécsbe érkező repülőkkel, majd onnan transzferrel. Ráadásul a megszokott németországi charterjáratok biztosan elindulnak idén is. A Mutsch Ungarn Reisen szervezésében Berlinből, Düsseldorfból, Friedrichshafenből és Hamburgból érkeznek járatok, sőt immár Svájcból is fog a Hévíz-Balaton Airportra gép érkezni. Egy másik utazási iroda szervezésében Drezdából, Erfurtból és Lipcséből jön majd chartergép Hévízre.

Idei újdonság, hogy immár a kiutazó turizmusba is bekapcsolódik a sármelléki reptér. A Green Travel ugyanis június 16. és szeptember 1. között a Hévíz-Balaton Airportról is indít Törökországba charterjáratokat. Ennek révén az orosz piaccal kapcsolatos bizonytalanságok ellenére idén is tovább nőhet a repülőtér forgalma. Az elmúlt évben 33 ezer utas fordult meg a reptéren, idén pedig 36 ezerrel számolnak.