• Győrszemerén régebben több kutatófúrást is végeztek.
  • Találtak is meleg vizet, viszont időközben a vízkutató cég megszűnt.
  • Az egyik kútból pedig szabadon folyik el a termálvíz.

Egy olvasó hívta fel a Kisalföld szerkesztőségének a figyelmét arra, hogy Győrszemere határában szabadon elfolyik a termálvíz. S valóban, egy gazdátlan területen, vékony sugárban, de nagyjából embermagasságig tör fel a föld alól a meleg víz. Mint kiderült, ez a terület korábban egy vízkutató vállalat telephelye volt, régebben több kutatófúrást is végeztek, de a cég időközben megszűnt. A termálkutakból már csak az egyik működik, amit ugyan lezárták, viszont fémgyűjtők ellopták a lefojtást. Azóta a termálvíz egy csatornán keresztül a Bakony-érbe folyik.

víz forrás

A győrszemerei polgármester szerint akár turisztikai célokra is használható lenne a forrás, azonban a terület tulajdonosának nincsenek ilyen tervei a kúttal. Mint kiderült, szeretnének túladni a területen, de komolyabb érdeklődőjük egyelőre nem akadt.

Szabadon elfolyó forrásokra máshol is akad példa. Dunaalmáson például egy kénes forrás vize évek óta a Dunába folyik. Korábban egy fürdő működött azon a területen, de a 80-as években bezárták. Erről a történetről pedig itt olvashat bővebben.