• Egy civilszervezet kezdeményezése nyomán már az iskolában hozzászoktatnák a gyerekeket a termálfürdők látogatásához.
  • Kéthavonta kötelező lesz a kisiskolásoknak termálfürdőbe járni.
  • A tornából felmentett tanulóknak is.

Várhatóan szeptembertől kötelező lesz az alapfokú oktatásban részt vevő gyerekeknek – 14 éves korig – kéthavonta termálfürdőbe látogatniuk. A fürdőlátogatások megszervezésének a feladata az iskolákra hárul és azokat – figyelembe véve a fürdők hétvégi telítettségét – hétköznapokon kell megejteni.

osztálykirándulás“A kötelező fürdőlátogatások bevezetésével a célunk az, hogy a legfiatalabb korosztályba szó szerint beleivódjon az egyik legfontosabb hazai hungarikum, a termálfürdők szeretete” – mondta a Neo FM kérdésre Czunyiné dr. Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár. A népszerű kereskedelmi rádió megtudta azt is, hogy a termálfürdős program ingyenes lesz a gyerekek számára, annak a költségeit ugyanis egy új, kifejezetten a termálfürdőkre kivetett különadóból fogják fedezni.

A minisztérium által április elsején kiadott közlemény szerint a fürdőlátogatásokra lebonyolítására súlyponti fürdőket jelölnek ki. A gyerekeket a következő helyekre lehetne vinni:

  • Budapesten: Irgalmasok Veli bej fürdője
  • Budapesten kívül: Bükfürdő, Harkány, Hajdúszoboszló, Hévíz

A ma benyújtott törvénytervezet szerint a termálfürdő-látogatásokon a tornából felmentett és az úszni nem tudó gyerekeknek is kötelező lesz részt venni. Számukra megengedik, hogy a mélyebb vizű medencék helyett a gyógyvizes ülőmedencéket használják. A helyes medencehasználatot a fürdők úszómestereinek kell majd felügyelniük.

A Nemzeti Fürdő- és Kenuszövetség által szintén április elsején kiadott válaszközleményében viszont ugyan támogatják magát a kezdeményezést, de azt aggályosnak tartják, hogy pusztán öt hazai fürdőt jelöltek ki és az úszómestereket sem lehet ilyen extrém terhelésnek kitenni, ezért egyeztetést sürgetnek a minisztériummal.

Uj Péter Hungarikum Fürdő Egyesület, elnökJelenlegi formájában is támogatja viszont a kezdeményezést a kötelező termálfürdőbe járatás ötletgazdája a Hungarikum Fürdő Egyesület. “Végre hétköznapokon is gyerekzsivajjal fognak megtelni a hazai gyógy- és termálfürdők” – nyilatkozta Uj Péter, az egyesület elnöke, a hungarikumok nagy barátja és a 444.hu főszerkesztője.

“Ahogy Kodály Zoltán zenei nagyhatalommá tette Magyarországot, úgy fogja a kötelező fürdőlátogatás termálfürdős világhatalommá varázsolni a hazát” – tette hozzá Uj Péter.

🙂