• Miskolc-Tapolcafürdő, Miskolc-Tapolca, Miskolctapolca-fürdő, vagy jól gondoltuk eddig és Miskolctapolca a barlangfürdőjéről ismert üdülőhely neve?
  • Utánajártunk ennek a kérdésnek.

 

Ezen az oldalon érthető okokból gyakran emlegetjük Miskolctapolcát. Az emberben azonban ilyenkor mindig van némi kétely, hiszen a szövegszerkesztő konzekvensen pirossal aláhúzva jelzi, hogy helytelenül írtuk a szót. Tapolcának pedig nem becézhetjük, – mint az ott élők – mert akkor összekeverhető lenne a Veszprém megyében található Tapolca várossal.

Miskolctapolca helyesírásaMárpedig a szövegszerkesztő javaslatával szemben Miskolc településrészét így emlegeti a Wikipédia és a legtöbb ottani szálláshely honlapja is. Azonban a különféle weboldalakon feltűnik mindenféle egyéb variáció is.

Miskolctapolca helyesírásaMiskolctapolca helyesírásaMiskolctapolca helyesírásaMiskolctapolca helyesírásaA megoldás egyébként az, hogy a fenti helyeken írják rosszul, ennek az oka pedig itt és itt olvasható. A lényeg az, hogy bár voltak (vannak?) az üdülőhelynek önállósodási törekvései, de jelenleg Miskolc városrésze. Márpedig a településrészek neveit így kell írni.

Álljunk meg egy szóraÉrdekesség, hogy amennyiben önállósodhatott volna a fürdőjéről ismert üdülőhely, akkor a Tapolcafürdő nevet vették volna fel. Ez pedig már a harmadik neve lett volna ennek a területnek, hiszen 1950-ig (a Miskolccal történő összevonásig) Görömbölytapolcának hívták a települést.