• Miért egy francia matematikusról, Pascalról neveztél el az egyik budapesti fürdőt?

  • A válasz erre az, hogy nem róla nevezték el. A zuglói termálfürdő egészen másról kapta a nevét.

Idén nyáron, amikor hivatalosan is átadták a felújított Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőt, akkor  a Magyar Távirati Iroda hírében a közelmúlt többi budapesti fürdőfejlesztését is megemlítették. Ezek közé tartozott egy bizonyos „Pascal strand is”. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő rendszeresen közzéteszi a támogatott gyógyászati kezeléseket nyújtó fürdők listáját és a nyilvántartásukban szerepel egy bizonyos „Pascal Gyógyfürdő és Strandfürdő” is. A baj csak az, hogy nincs Pascal fürdő.

Nyilván az 1989-ben átadott, majd 2016-ban fedett részleggel bővített Paskál Gyógy- és Strandfürdőre gondoltak. Az érdekes az, hogy amióta létezik ez a fürdő, azóta sokan Pascalnak nevezik. Sőt, a strandfürdő megnyitását megelőzően, az 1980-as években is vegyesen Paskálként és Pascalként emlegette a korabeli sajtó a fürdőt. Honnan ered ez a tévedés és ha nem Pascalról, akkor miről kapta a nevét a fürdő?

Bár jól hangzik, hogy az 1600-as évek nagy francia matematikusáról Blaise Pascalról termálfürdőt neveznek el Pesten, de sem neki, sem a róla elnevezett mértékegységnek és programozási nyelvnek sincs köze a fürdőhöz.

Régi budapesti térképeken látható, hogy a fürdő mai területén az 1900-as évek elejéig egy hol Paskál, hol Pasgál néven említett vízimalom állt. A malmot még az 1700-as években építtette egy gazdag molnár, bizonyos Paschgall György. A „Paschgall malma” pedig a névnyelv félrehallása alapján lett Pasgál, majd Paskál malom.

Paskál Pascal termálfürdő

Az 1960-as években az egykori malom területén termálkutat fúrtak és 70 Celsius-fokos, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos termálvizet találtak. A fürdőépítést már akkoriban elkezdték tervezgetni és mivel a régi malom miatt Paskálként emlegették a területet, a leendő fürdő kapcsán is ezt a nevet kezdték használni. Vélhetően lehettek, akik a Paskált – helytelenül – „Paszkálnak” ejtették és ebből jött a téves elnevezést. Így jutottunk el Paschgalltól a Pascalig, malomtulajdonostól a matematikusig.

Paskál Pascal termálfürdő

Egyébként nem példa nélküliek a hasonló félrehallások a fürdők kapcsán. A kitűnő gyógyfürdőjéről ismert, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Berekfürdőt is gyakran halljuk Beregfürdőként emlegetni. A Kehidakustány szóba is sokan belebonyolódnak és átkeresztelik Kehidakustyánná. A Sárvárhoz közeli Borgátára pedig mi is sokáig azt hittük, hogy Bogárta. 🙂