A termálfürdőkbe látogatóknak a belépőjegyek mellett – ha autóval utaznak – olykor a parkolási díjjal is számolniuk kell, aminek a költsége naponta akár az ezer forintot is meghaladhatja. Korábban általában az volt a „gyakorlat”, hogy az ismert, zsúfoltabb üdülőhelyeken kértek parkolási díjat, a kisebb, újabb, feltörekvő fürdőhelyeken, illetve termálfürdőknél – amelyeket sokszor eleve nagy parkolóval építettek – pedig díjfizetés nélkül lehetett parkolni. Nagy vonalakban ez még mindig igaz, ugyanakkor azért látszódnak ebben változások. Korábban a Bükfürdői Termálfürdő előtti nagy parkolóban napi 500 forintért lehetett otthagyni az autót, de most már ez ingyenes. Zalakaroson pedig az idei a második olyan szezon, amikor az egész városban ingyen lehet parkolni.

Zalakaros példája mutatja azt is, hogy sok helyen miért kérnek parkolási díjat, a városnak ugyanis évi 5-6 millió forintnyi bevétele származott a parkolásból. Amikor a díjfizetés eltörléséről döntöttek, akkor erre amolyan „marketing-költségként” tekintettek, magyarán azzal számoltak, hogy új vendégeket szerezhetnek az ingyenességgel, ami kompenzálja a kieső parkolási díjbevételt.

Hévízen összesen négy parkolási zóna létezik, de a zsúfolt főszezonon kívül olykor „akciózik” az üdülőhely. Tavaly decemberben például mindenhol ingyenessé tették a parkolást. Idén januártól márciusig pedig az úgynevezett nagyparkolót használhatták díjmenetesen a településre látogatók.

Parkolási körkép néhány jelentősebb termálfürdőről

Bükfürdő ingyenes
Demjén ingyenes
Egerszalók 450 forint/nap a Saliris Resortnál
Gyula 180 forint/óra, 1080 forint/nap
Hajdúszoboszló 1500 forint/nap, de kialakítottak ingyenes parkolókat is
Harkány 700 forint/nap
Hévíz 100 és 400 forint/óra közötti díjak, de szezonon kívül díjmentes időszakok is vannak
Kehidakustány ingyenes
Miskolctapolca fél napra 1360 forint, egész napra 2720 forint, de számos „maszek” parkolóhely is van
Orosháza-Gyopárosfürdő 650 forint / nap
Sárvár a fürdő mellett ingyenes, de a belvárosban vannak fizetős részek
Zalakaros ingyenes