• Szeptembertől az önkormányzat saját kezelésébe kerül át a Borgátán található termálfürdő.

  • Komoly fejlesztéseket tervez a község, megteremtenék a fürdő egész éves működésének a feltételeit.

Sárvártól délkeletre 17 kilométerre fekszik Borgáta község, ahol a kőolajkutatás közben talált termálvízre alapozva 1968 nyarán nyitottak egy kis fürdőt. Az elmúlt több mint 50 évben nagyon sokan megkedvelték a barátságos hangulatú termálfürdőt, ahol öt szabadtéri medence áll a vendégek rendelkezésére.

A fürdőnek talán a legnagyobb hátránya, hogy csak szezonálisan üzemel. Jellemzően április elejétől október közepéig várják a vendégeket. Ebben azonban hamarosan változás jöhet.

A termálfürdő tulajdonosa az önkormányzat, de már a 90-es évek óta külső cég bérli a létesítményt. „Átnéztük a fürdő költségvetését, figyelembe vettük a lehetséges rizikókat is és úgy láttuk jónak, hogy szeptember 1-jétől (frissítés: október 1-től) az önkormányzat saját üzemeltetésbe veszi át a fürdőt” – tudtuk meg Gőcze Zsanett-től, Borgáta község polgármesterétől. Mint a település vezetője elmondta, ez a bérlővel nem okoz konfliktust, hiszen az eddigi üzemeltető már amúgy is szerette volna befejezni a munkát. Az önkormányzatnál ráadásul úgy számolnak, hogy saját üzemeltetésben a jövőben több bevételhez juthatna a település, mint az eddigi bérleti konstrukcióban.

Gőcze Zsanett elmondta azt is, hogy szeretnék négy évszakossá fejleszteni a fürdőt, azaz kialakítanának egy fedett részt. 500 millió forintos beruházásról lenne szó, amire már be is nyújtottak egy pályázatot.

Az idei év kapcsán fontos tudni, hogy április elején a szokott rendben megnyílik a fürdő, amit a bérlő augusztus szeptember végéig üzemeltet. Ezt követően bezárják a termálfürdőt, hogy elkezdődhessen az ingatlan átvétele, a műszaki állapot felmérése, 2024-ben pedig már megújult formában nyitnának újra.

Borgáta Termálfürdő termálmedencéi