• Egy 60 év felettiek körében végzett kutatás során arra jutottak, hogy a gyógyfürdők látogatása és a fürdőgyógyászati kezelések jelentősen javítják az életminőséget.

  • Ez a hatás fizikai és pszichológiai téren is érvényesül.

Az életkorral járó fiziológiai változások miatt, ahogy idősödünk, úgy – az esetek többségében – az életminőségünk is romlik. Egy lengyelországi kutatásban azt vizsgálták, hogy ezt a folyamatot mennyire tudják befolyásolni a fürdőkezelések, valamint a gyógyüdülők, gyógyfürdők látogatása.

Ehhez egy lengyelországi gyógyszanatóriumban végeztek felmérést, kifejezetten a 60 év felettiek körében. Olyanokról volt szó, akik egytől egyig valamilyen krónikus egészségügyi probléma miatt keresték fel az intézményt. Tipikus problémáknak számítottak a különféle ízületi betegségek, valamint a derékfájás. A kutatás során ezt a betegkört kérték meg egy minden részletre kiterjedő kérdőív kitöltésére.

Változó volt, hogy milyen régóta vettek igénybe különféle fürdőkezeléseket a megkérdezettek. 17,5 százalékuk több mint 20 éve rendszeresen járt gyógyfürdőbe, a negyedük pedig első alkalommal járt fürdőkezelésen. A medencefürdőzésen felül leginkább iszappakolást, gyógytornát, elektroterápiát, gyógymasszázst vettek igénybe. Ezek közül a fürdőzést és a gyógymasszázst szerették legjobban a felmérés résztvevői.

Csaknem mindenki, 97,5 százalékuk arról számolt be, hogy nagyon kedveli és kimondottan élvezi a fürdőgyógyászati kezeléseket. 72,5 százalék úgy nyilatkozott, hogy a fürdőkezelések hatására érezhetően javult az egészségi állapota. Egyharmaduk már a kúra alatt azt tapasztalta, hogy csökkentek a fájdalmai, másik harmaduk a kezelések végén számolt be erről.

Gyakran mondjuk, hogy már magában a gyógyfürdők szép környezetének, a fürdők nyugodt légkörének kedvező hatása van a vegetatív idegrendszerre. Ezt a lengyel kutatás is tökéletesen visszaigazolta, hiszen a megkérdezettek közel 60 százaléka említette, hogy már önmagában attól jobban érzi magát, hogy kimozdulhatott otthonról és egy gyógyüdülőhelyen lehet. A válaszadók 50 százaléka említette, hogy a fürdőkezelésre nagy szüksége van, mert jelentősen segíti a mindennapjait.

gyógyvizes medence Bogácson

A felmérés következtetéseit az alábbi két pontban foglalták össze:

1. A 60 év feletti korosztálynál a gyógyfürdős kezelések jelentős mértékben hozzájárulnak az életminőség javulásához, lehetővé téve számukra, hogy hatékonyabban láthassák el a mindennapi feladataikat.

2. A gyógyfürdőzés egyértelmű pozitív hatást gyakorol az említett korosztály életminőségre mind fizikai, mind pszichológiai szempontból.

Amúgy egy spanyol felmérés is egész hasonló eredményeket mutatott. Az itt olvasható kutatás során megállapították, hogy a 65 év felettiek alvásminősége, hangulata és életminősége is javult a fürdőkezelések hatására.

Illusztráció: gyógyvizes medence a kitűnő Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben