• Csökkent annak a valószínűsége, hogy a termálfürdő, vagy a közeli település közelében törjön fel a láva.

  • Ugyanakkor a veszély nem múlt el, ezért meghosszabbították a Kék Lagúna termálfürdő zárva tartását.

November 9-én került lakat Izland egyik legjelentősebb turisztikai attrakciójának számító Kék Lagúna (Blue Lagoon) termálfürdőre. Akkor már napok óta a levegőben lógott a bezárás, hiszen a fokozódó vulkanikus tevékenység miatt a szomszédos geotermikus erőmű is takarékon működött, illetve egy nagy izlandi utazásszervező cég is felfüggesztette a Kék Lagúnába szóló útjait. Ráadásul a közeli Grindavík városból is kiköltöztették a lakókat.

Első körben november 16-ig szóló zárvatartást hirdettek, amit később november 30-ig (most csütörtök) hosszabbítottak meg. A zárás magára a fürdőre, illetve a kapcsolódó szálláshelyekre, éttermekre is vonatkozik. De meghagyták annak a lehetőségét is, hogy a helyzet javulása esetén akár előbb újranyitnak. A termálfürdő mai közlése szerint azonban tovább tolódik a nyitás várható időpontja.

Tulajdonképpen már nem is nyitási dátumot ígérnek, hanem azt közölték, hogy december 7-ig mindenképpen zárva lesz a Kék Lagúna, s majd akkor újraértékelik a helyzetet.

A szakértők szerint a Reykjanes-szigeteken bekövetkező esetleges magmafeltörés legvalószínűbb helye jelenleg Grindavík városról északra, a Svartsengi erőműtől és a Kék Lagúnától keletre található. A kitörés valószínűsége azonban összességében csökkent.

Az erőmű és a fürdő védelmét szolgáló lávatorlaszok építése a tervezettnél jobban halad, és bár az evakuálási parancs továbbra is érvényben van, a Grindavíkba való belépésre vonatkozó szabályokat nemrég enyhítették. A város víz- és villamosenergia-infrastruktúrájának egy része megsérült a földrengések során, de a javítások már folyamatban vannak.

Az izlandi parlament tegnap elfogadott egy törvényjavaslatot, amely pénzügyi támogatást nyújt azoknak a grindavíki vállalkozásoknak, – így a termálfürdőnek is – amelyek működését az evakuálás hátrányosan érinti. A támogatás célja, hogy a vállalkozások a következő hónapokban is fizetést tudjanak adni az alkalmazottaiknak.

Kék Lagúna fürdő Izlandon