• Az elmúlt több mint 100 éves története során olykor szokatlan események is történtek a budapesti Gellért Gyógyfürdőben.

  • Ebbe a sorba tartozik az az eset, amikor az egyik ismert írónő férjét találták holtan a fürdőben.

A cikk az Arcanum segítségével készült.
A kora tavaszi nap csütörtök reggelén, pontban 8 órakor egy alacsony, barna hajú, bajszos férfi kért jegyet a Gellért Gyógyfürdő pénztárában. Látszólag nyugodt volt és kipihent. Nem sokkal később a termálfürdő egyik kabinjából pisztolydörrenés hallatszott. Az odarohanó fürdőmesterek feltépték az ajtót, ahol az imént érkezett férfi feküdt a padlón. A gyógyfürdő orvosa is hamar ott termett, aki viszont már csak a halál beálltát tudta megállapítani és azt, hogy a férfi a fegyverével szíven lőtte magát.

A kiérkező rendőrök két összetört morfiumfiolát és négy búcsúlevelet találtak a férfinél. Ezeket a feleségének, a testvérének, a főnökének és a rendőrségnek címezte. Az utóbbiban ez volt olvasható: „Nagyon kérem önöket, ne boncoljanak fel. Meghasonlottam életemmel . . . Problémáim túlnőttek rajtam és legyőzték bennem az egyszerű embert”. A levélből kiderült, hogy Kovács Antal, a Külkereskedelmi Hivatal főtisztviselője az áldozat.

Az öngyilkossággal a másnapi – 1938. március 4. – napilapok mindegyike címoldalon foglalkozott. Különösen, hogy Kovács Antal felesége a korszak ismert írónője, Nagy Méda volt. Megírták azt is, hogy a férfinél egy rúzst is találtak a nyomozók, amiből már akkor szerelmi szálat sejtettek a háttérben.

Magyarország 1938 Gellért GyógyfürdőKésőbb a búcsúlevelekből és Kovács ismerőseinek elmondásából nagyrészt összeállít az öngyilkosság története. A jó családból származó, gazdasági akadémiát végzett szakember akkor már nyolc éve volt a Külkereskedelmi Hivatal  elismert munkatársa. A halála előtti nap reggelén azonban váratlanul rovancsolást (mai szóval ezt könyvvizsgálatnak neveznénk) tartottak a hozzá tartozó állatkiviteli területen. A kollégái szerint tőle szokatlan idegességgel figyelte a vizsgálat alakulását. A könyvszakértők megállapításait hallva pedig dühösen kirohant az irodából, egy kollégája vitte utána a kabátját és a kalapját.

Ezután hazament, megvacsorázott, de a feleségének semmit nem említett a hivatalban történtekről. Kora este azonban közölte, hogy sürgős megbeszélnivalója van a munkahelyén, elrohant és már soha többé nem ment haza, azonban valójában nem a munkahelyére indult. Felesége erről mit sem tudott, hajnalig várt rá, majd reggel elindult dolgozni az iskolába, ahol tanítóként dolgozott. A munkahelyéről délben hazatérve várta a hír, hogy férje öngyilkos lett a Gellért Gyógyfürdőben.

Gellért szálló és fürdő FortepanMint a feleségének írt búcsúlevélből kiderült, megismerkedett egy nővel és vele találkozgatott már jó ideje. (Vélhetően hozzá indult otthonról, valahol ugyanis aludt, mert a fürdő alkalmazottai szerint feltűnően friss volt, amikor reggel hozzájuk érkezett). Viszont a titkos és úgy tűnik költséges barátnő miatt egyre inkább súlyosbodtak az anyagi gondjai, ami miatt sikkasztott a munkahelyén. Amikor ez az ügy kibukott, akkor a titkos barátnő és a sikkasztás terhe miatt egyszerűen nem látott más kiutat. Az ügyet végül a rendőrség lezárta, bár az soha nem derült ki, hogy ki is volt a hivatalnok titkos barátnője.

Gellért Gyógyfürdő hullammedence FortepanFotók: a Gellért Gyógyfürdő hullámmedencéje és épülete az 1930-as években / Fortepan