• Kellemetlen lehet, amikor gyógyvizes, termálvizes fürdőzés közben, vagy után csalánkiütések jelennek meg a bőrünkön.

  • Hogyan tudjuk kideríteni, hogy valóban az adott víz okozza-e a problémát, és hogyan kezelhetjük a tüneteket?

A csalánkiütés a bőr felső rétegének duzzanatát, kipirosodását és viszketését jelenti. Ezek a kiütések nagyon hasonlíthatnak a csaláncsípéshez, innen ered az elnevezése. Egy kellemesen induló üdülést komolyan beárnyékolhat, ha például egy gyógyvizes üdülőhelyen felvetődik, hogy a csalánkiütés az ottani gyógyvíz okozza.

Márpedig sajnos akár a gyógyvizek egyes összetevői is okozhatnak csalánkiütést, de más tényezők is lehetnek a háttérben. Egyes esetekben például maga a nagy meleg, vagy a napfény is kiválthatja a csalánkiütést. Emellett sokaknál allergiás reakciókat váltanak ki a tavakban vagy folyókban található algák, így akár egy balatoni strandolást követően is megjelenhetnek a kiütések.

Amennyiben valaki észreveszi, hogy csak bizonyos gyógyvizek okoznak neki problémát, akkor érdemes megnézni az adott víz összetételét. Például sokan érzékenyek lehetnek a kénre, ami számos hazai gyógyfürdő vizében megtalálható. Emellett létezik egy nagyon ritka csalánkiütéses forma, amit maga a víz vált ki. Azonban az ebben érintettek valószínűleg nem egy üdülés során fogják ezt először észrevenni, mivel ebben az esetben akár az otthoni fürdés vagy az izzadság is kiválthatja náluk ezt a problémát.

Tehát valahogyan meg kell próbálni kideríteni, hogy valóban az adott gyógyvíz okozza-e a problémát. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre ilyenkor? A sok fürdőben nem ugyanaz a gyógyvíz található az összes medencében. Továbbá jellemezően – a nagyon kicsi fürdőket leszámítva – párhuzamosan vannak egyszerű termálvízzel, vagy közműhálózati vízzel töltött medencék is. Azaz érdemes kipróbálni, hogy minden medence használata után jelentkezik-e a probléma.

Jászárokszállási termálfürdő

Amikor már megjelent a csalánkiütés és gyors megoldásra van szükség, akkor az tüneteinek enyhítésére alkalmazhatók az antihisztamin-tartalmú készítmények, legyen szó tablettáról vagy krémről (például Fenistil gél). Ezeknek a termékeknek a többsége vény nélkül is kapható a patikákban.

Ide kattintva a kihasználatlan hazai gyógyvizekről olvashat.