• A budapesti Paskál Fürdő bővítése az elmúlt évek egyik legnagyobb fürdőfejlesztési sikere.

  • A magas vendégszám miatt még idén tovább bővítik a termálfürdőt.

A napokban a Zugló Tv vendége volt Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. értékesítési és marketing igazgatója. Elsősorban a két zuglói fürdőről – Paskál és Széchenyi – beszélt, de szóba került a többi budapesti fürdő is.

A 2016-ban felújított, fedett részleggel kibővített és ezáltal szezonálisból egész éves működésűvé átalakított Paskál Fürdő nagyon jó évet zárt tavaly. A korábbi esztendőhöz képest a napijegyes vendégforgalmuk a duplájára nőtt. Ez a legmagasabb növekedési ütemnek számít a BGYH által üzemeltetett fővárosi fürdők sorában.

Amikor még csak tervezték a Paskál felújítását, akkor úgy számoltak, hogy napi 300 vendéggel már elégedettek lehetnek. Ehhez képest a termálfürdő átlagos napi vendégszáma jelenleg már eléri a 900 főt. Azaz a háromszorosa az eredetileg kalkuláltnak.

Emiatt már tavaly történt egy fejlesztés a Paskálban: átadtak egy új, különálló szaunavilágot. Miután a magas vendégforgalom miatt a vízfelület bővítése is elkerülhetetlen, ezért még 2017-ben nekikezdtek egy új szabadtéri medence építésének is, amit az idei strandszezonra fognak átadni.

Paskál termálfürdőA Paskál forgalmának a növekedése felé hatott az is, hogy szerették volna a Széchenyi Gyógyfürdő gyógyászatát tehermentesíteni, s onnan a Paskálba „átterelni” a tb-támogatott gyógykezeléseket igénylő vendégkört. Czinege Szilvia elmondása szerint ez sikeres volt, ugyanis tavaly négyszeresére nőtt a Paskálban az támogatott gyógykezeléseket igénybe vevő vendégek száma.

A másik zuglói fürdő, a Széchenyi Gyógyfürdő is szépen teljesít, hiszen egymagában a BGYH éves összforgalmának a 35 százalékát adja. A Széchenyit tavaly közel 1,6 millió vendég kereste fel.

Felmerült kérdésként, hogy a Paskálban mennyi a külföldi vendég? Czinege Szilvia szerint nem jellemzőek ott a turisták, hiszen ők leginkább a történelmi, műemlék fürdőket keresik, mert ezek igazi kuriózumnak számítanak. A Széchenyi és a Gellért fürdők esetében a napijegyes forgalomnak több mint a 90 százalékát a külföldiek hozzák, de sok turista keresi fel a Rudas, a Lukács és még a Király fürdőt is. Emellett pedig vannak azok a fürdők, – ilyen a Paskál is – amelyeket inkább a helyi, környékbeli vendégek látogatnak.

Még a Széchenyi Gyógyfürdő kapcsán elhangzott, hogy folyamatosak a felújítások a műemlék fürdőben. Egy komolyabb gépészeti rekonstrukciót fejeztek be tavaly, a szaunák nagy részét felújították és most a kültéri élménymedence karbantartása került sorra, ami miatt ezt le is zárták. A közeljövőben pedig energetikai fejlesztések lesznek a patinás Széchenyi fürdőben.

A teljes beszélgetést megtekintheti a lenti videón.