• Naponta 6 millió liter víz szükséges ahhoz, hogy feltöltsék a fürdő mind a 27 medencéjét.

  • Az itteni gyógyvíz kétszeresen is bőrszépítő hatással rendelkezik.

  • Meglepő, hogy mi miatt kell a legtöbbet tisztítani a medencék szűrőjét.

Egy gyógyvízzel töltött medencében üldögélve, vagy egy aquapark csúszdáját használva nem is gondolná az ember, hogy mindehhez micsoda vízmennyiségek megmozgatására van szükség. Egészen elképesztő, hogy mennyi gépészeti berendezést működtetnek egy-egy termálfürdőben.

Ebbe a különleges világba adott betekintést Varjaskéri József, a Zalakarosi Fürdőt üzemeltető Gránit Gyógyfürdő Zrt. műszaki igazgatója, a zalakarosi helyi újság, a Karosi Krónika legfrissebb számában. A szakember által elmondottakból összegyűjtöttünk néhány érdekességet.

Amikor minden medence üzemel a fürdőben, ahhoz napi 6 millió liternyi víz szükséges. Ez akkora vízmennyiség, mintha egy futballpályát egy méter magasan elárasztanánk vízzel, vagy másképp számolva: mintha 40 ezer fürdőkádat töltenénk tele.

Zalakaros gyógyvizes medenceEz a mennyiség háromféle vízből, termál-, gyógy- és hidegvízből áll. A kutakból a víz nem közvetlenül a medencékbe érkezik, hanem külön-külön tárolókba, s ezekből töltik fel a medencéket.

A termál- és gyógyvizes kutakból már csak azért sem lehetne közvetlenül tölteni a medencéket, mert megfőnének a fürdővendégek, ugyanis a víz nagyon forrón ér a felszínre. A szakember elmondása szerint a víz hőmérséklete a feltöréskor eléri az 50-60 Celsius-fokot is, amit előbb hűteniük kell, hogy a medencékbe már 28, 30, vagy éppen 36 Celsius-fokos víz kerüljön.

A gyógyvízzel töltött medencéket folyamatosan töltik és ürítik. A többi medence vizének megfelelő tisztaságát pedig az úgynevezett vízforgató berendezéssel biztosítják. Varjaskéri József elárulta azt is, hogy mi a vízszűrőik nagy ellensége: ez a napolaj. A szűrők tisztítása során az ebből származó olajos szennyeződés eltávolítása jelenti számukra a legnagyobb feladatot, – többek között – már csak ezért is szerencsés, ha a fürdőzők a medencébe lépés előtt lezuhanyoznak.

A zalakarosi gyógyvíznek egyébként egyaránt magas a paraffin- és a kéntartalma. A paraffin neve a kozmetikai iparból is ismerős lehet, ugyanis bőrápoló szerként használják, mert puhábbá, bársonyosabbá teszi a bőrt. Szintén kedvező hatású a bőrproblémákra (is) a víz jellegzetes illatát adó kén.

A paraffin és a vízben lévő ásványi sók egyébként sok munkát adnak a karbantartóknak, mert miután kifejezetten magas a zalakarosi gyógyvíz ásványianyag-tartalma, ezért gyorsan lerakódnak a csővezetékekben. Csak a kutak karbantartására, tisztítására éves szinten több tízmillió forintot költ a fürdő.

Zalakaros gyógykert medenceElképesztő vízmennyiségeket kell „szállítani” a medencék élményelemeihez, vagy éppen a csúszdapark üzemeltetéséhez is. Vegyük például sokak kedvencét, a nyakzuhanyt. „Ahhoz, hogy egy nyakzuhanyból megfelelő erővel „öntsük nyakon” a vendéget, 4 darab, magas teljesítményű szivattyút kell működtetnünk” – mondta el Varjaskéri József a helyi lapnak. A 6 méter magas Adrenalin csúszda legfelső szintjéhez pedig 5 szivattyúval juttatnak fel másodpercenként 1000 liter vizet (azaz másodpercenként közel 7 kádnyi vizet).

Zalakaros adrenalin csúszdapark