• Lassan nyolc éve, hogy elkészült a felújított gyógyfürdőt és 67 szobás szállodát magában foglaló épület.

  • Megoldás körvonalazódik a Rác fürdő megnyitására.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán hozott határozatot arról, hogy megszereznék a Rác fürdő és a hozzá kapcsolódó szálloda tulajdonjogát. Minderre annak kapcsán nyílik lehetőség, hogy a Fővárosi Törvényszék elrendelte az épületegyüttes tulajdonosainak, a Rác Nosztalgia Kft.-nek és a Rác Beruházó Kft.-nek a felszámolását.

A megbízott felszámoló hamarosan megkezdi a két társaság tulajdonában lévő ingatlan értékesítését. Ezen a pályázaton pedig a fővárosi önkormányzat közvetlenül, vagy valamelyik érdekeltségét közbeiktatva ajánlatot fog tenni az épület megvásárlására.

Amennyiben birtokon belülre kerül a főváros, akkor a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. lehet az ingatlan üzemeltetője.

Az MTI tudósítása szerint ennek kapcsán Szőke László, a BGYH Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy hitelből tudnák elvégezni a megnyitáshoz szükséges felújítási munkákat a Rác fürdő épületén. Az pedig még a jövő kérdése, hogy a fürdőhöz kapcsolódó szállodát is a BGYH működtetné-e, vagy inkább egy külső cégre bíznák az üzemeltetést.

Rác fürdő kénes gyógyfürdőEgyébként úgy számolnak, hogy miután a főváros tulajdonába kerül az épület, egy éven belül nyitnák meg a Rác fürdőt. Szőke László mindezeken felül az InfoRádiónak még annyit mondott, hogy a fővároson kívül másnak nem lesz értelme pályáznia a fürdőre és a hotelre, ugyanis a vízkitermelés joga a BGYH-nál van.

A Rác és Rácz néven is emlegetett fürdő a XV. században épült és állítólag a Tabánban lakó rácok után ragadt rá ez az elnevezés. A török időkben Kis fürdőnek és Tabáni hévízfürdőnek is nevezték, a maihoz hasonló formáját Ybl Miklós tervei alapján nyerte el.

Az 1960-as években felújították az épületet, 2002-ben pedig bezárták a fürdőt, hogy egy nagyobb volumenű fejlesztés valósítsanak meg. Ennek során a romos, elavult fürdőrészt renoválták, kibővítették, valamint egy szállodai szárnnyal toldották meg.

A munkálatok nagyon lassan haladtak, eleve csak 2005-ben kezdődött el az építkezés, amit 2010-re fejeztek meg. Azonban az építtető cégcsoport anyagi nehézségei miatt végül nem nyitották meg. Hiába nem üzemelt egyetlen napot sem a felújított fürdő, az eltelt évek állagromlása miatt a megnyitásához jelentős – óvatos becslések szerint is néhány százmillió forintos – beruházásra lesz szükség.

Rác fürdőA Rác fürdő egyébként a kénes vizű gyógyfürdők közé tartozik. A kénes vizek gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatásukról ismertek. A vizsgálatok szerint a kénes vízben történő fürdőzés alatt javul az anyagcsere, élénkül a légzés. A tapasztalatok szerint még az egészséges embereknek is segít leküzdeni a fizikai és szellemi fáradtságot.

A lenti, hét évvel ezelőtti videón megnézheti, hogy milyen volt a frissen elkészült Rác fürdő.