Múlt héten a győri, a nyáron pedig a demjéni fürdőben került veszélyes klórgáz a levegőbe, ami miatt ideiglenesen ki kellett üríteni a fürdőket. Egyébként mindkét esetet emberi mulasztás okozta, azaz olyan fertőtlenítő anyagokat öntöttek össze figyelmetlenségből, amelyeket tilos egymással vegyíteni.

Ennek kapcsán felvetődik a kérdés, hogy miért kell egyáltalán fertőtleníteni a termálvizeket? Első körben fontos különbséget tenni a termálvíz és a gyógyvíz között, ugyanis a kétféle víz eltérő kezelést igényel. A termálvizes, úgynevezett szűrő-forgató rendszerrel ellátott medencék vizét mindenképpen szükséges fertőtleníteni. Nem zárható ugyanis ki, hogy a fürdőzőkről a vízbe jussanak különféle baktériumok. A fertőtlenítéshez használt szerek egyébként általában klór-alapúak. A balesetek pedig a fertőtlenítési technológia, valamint a vegyszertárolás körülményeinek előírásszerű betartásával elkerülhetők.

fürdőpapucsokA gyógyvíz – ami minősített termálvíz – esetében már más a helyzet, ugyanis nem lehet fertőtlenítő szert adagolni a vízhez, mert reakcióba léphet a víz egyes alkotóelemeivel és rontaná a gyógyhatását. Emiatt a gyógyvizes medencék töltő-ürítő rendszerben üzemelnek. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű víz folyamatos adagolása révén gyorsabban kicserélődik a medencék vize, mint ahogy a baktériumok esetleg elszaporodhatnának.

(A cikk elkészítéséhez szükséges információkat a Zalakarosi Termálfürdőtől kaptuk, amit ezúton is köszönünk).