• Közel két év szünet után idén újra megnyithat a Dagály Strandfürdő.

  • Vannak még kérdések, de nagyjából azért már körvonalazódik, hogy milyen lesz a felújított termálfürdő.

A Dagály Strandfürdőt 1948. szeptember 4-én nyitották meg Szabadság Strandfürdő néven. A Dagály elnevezést tulajdonképpen a látogatók ragasztották rá egy közeli utca miatt, s később lett ez a hivatalos elnevezése. A fürdő 68 évnyi működés után, 2016 szeptemberében zárta be a kapuit a Duna Aréna építése miatt.

A strandfürdőt a felújítása után újra megnyitják, a hivatalos weboldal szerint tavasszal befejezik a munkálatokat és az idei strandszezonban már újra használható lesz a fürdő. Bár az építkezés állását nézve ez valószínűleg nem a klasszikus strandnyitó időpontot – május 1. – jelenti, hanem valamelyik nyári hónapot.

Dagály Strandfürdő látványtervA termálfürdő sorsát nyomon követő Mentsük meg a Dagály Fürdőt Facebook oldalon a napokban egy bejegyzésben foglalták össze , hogy mit lehet és nem lehet jelenleg tudni a Dagály újbóli megnyitásáról.

Ez alapján még nem tudni, hogy melyik cég fogja működtetni az uszodát és a fürdőt. Miután a két létesítmény gépészete összekapcsolódik, ezért valószínűleg közös üzemeltető lesz. A Dagály kedvelői mindenesetre annak örülnének legjobban, ha a fürdőt korábban is üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t választanák ki erre a feladatra. Amíg nincs meg az üzemeltető, addig semmit nem lehet tudni a leendő jegyárakról, illetve a tb-támogatott gyógyászati kezelések újraindításáról sem.

Korábban a Dagály vízellátását két termálkút biztosította: a 37 Celsius-fokos vizet adó Béke-kút és a margitszigeti Magda-kút, ahonnan távvezetéken érkezett melegebb termálvíz. Az utóbbiból már nem fog vizet kapni az újranyíló Dagály, de az üzemeltető szerint ez nem jelent gondot, a Béke-kút ugyanis elegendő mennyiségű és hőmérsékletű vizet biztosít még a téli időszakban is.

A régi medencék közül az ötvenes medence a régi helye mellett, a Duna-part felé elhúzva épül újjá, szabvány versenymedence méretben. A huszonötös medencét az eredeti helyén építik fel, 220 centiméteres vízmélységgel.

A „pillangó medencék” (élménymedence, ülőmedence, tanmedence, gyermekmedence) terén nem lesz változás. A vizes vb miatt ezeket ideiglenesen betemették, jelenleg a takarításukat végzik. A termálmedencéket még tavaly rendbe tették, a félkör alakú üveg védőfalat is felújították.

A gomba- és a hullámmedencét végleg lebontották, így tíz helyett nyolc medencével fog működni a felújított Dagály. A fürdő főépületének a külső felújítása megtörtént, jelenleg a belső tereken dolgoznak. Épül hozzá egy wellness-szárny, ahol gyógyászati részleg lesz, valamint szaunákat alakítanak ki.

Dagály Fürdő tervrajz