• Felújítják az 50 méteres úszómedencét, amit emiatt közel egy hónapig nem használhatnak a vendégek.

  • Növelték a termálkút kapacitását, de ebben még vannak további tartalékok is.

A Leányfalui Hírek című helyi lap legutóbbi számában külön cikkben foglalkoztak a település termálfürdőjével. Ebben Cser Erzsébet, a Leányfalui Termálfürdő igazgatója nyilatkozott az aktualitásokról.

Szóba került, hogy február óta érezhetően kellemesebb hőfokú az 50 méteres úszómedencének a vize. Ez annak köszönhető, hogy januárban a termálkút szivattyúját 30 méterrel mélyebbre helyezték, emiatt 20 százalékkal nőtt a kitermelt termálvíz mennyisége. A nagyobb vízhozam révén pedig a télen is működő úszómedence esetében a hideg időben is tudták biztosítani a 25-26 Celsius-fokos hőmérsékletet. (Az úszómedence mellett egyébként még a tanmedence, valamint a termálvizes élménymedence és gyógymedence működik egész évben, a strandmedence és a gyermekmedence csak nyáron üzemel).

A fürdőt ellátó termálkút vízhozama jelenleg 550-600 liter/perc, ami a 60-as évek végén még 1350 liter/perc volt. A mostani vízmennyiséget a kút tisztításával lehetne tovább növelni, de ez hosszabb leállással jár és ebben az évben nem is tervezik.

Leányfalu Termálfürdő úszómedenceA közelmúltban viszont elkezdődött egy 30 millió forint értékű beruházás a Leányfalui Termálfürdőben, ami miatt az 50 méteres úszómedence április 3-tól 30-ig zárva lesz. A fürdő igazgatójának elmondása szerint egy kiegyenlítő tartályt építenek, ami a fürdőzők által a medencéből kiszorított vizet tárolja, majd tisztítás után visszatáplálja a medencébe. Így a medencének „feszített víztükre” lesz.

Ezen felül 24 új fúvókát is telepítenek a medencébe, ami egyenletessé teszi a víz mozgását és csökkenti az algásodási hajlamot. Továbbá hőcserélőket is beszerelnek, ezek a termálvíz hőjét is felhasználják a hideg víz melegítéséhez, így csökkenthető a felhasznált termálvíz mennyisége. A medence felújítása kiterjed a burkolatok újrafúgázására, valamint a startkövek felújítására is.

Az úszómedencét amúgy ilyentájt mindig le szokták zárni két hétre a téli sátor elbontása miatt, most ez az üzemszünet fog csak egy kicsit tovább tartani. A felújítást kifejezetten erre az időszakra időzítették, mert így okozza a legkevesebb kellemetlenséget – többek között az itt edző vízilabdásoknak.

Az 50 méteres medencét május elsejétől vehetik újra birtokba a vendégek. A termálfürdő többi, szezonon kívül is nyitva tartó medencéje természetesen az úszómedence lezárásának idején is üzemel.