• Sikerült felújítani az eltömődött termálkutat.

  • Jobb a vízhozama és magasabb hőmérsékletű vizet ad, mint korábban.

Kalandosan alakult a Bábolnai Termálfürdő eddig működése. A pandémia miatt kis késéssel, 2020 nyarán tudták átadni a termálfürdőt. Azonban technikai okokból szeptemberre bezártak, bár a vendégforgalom már a működés első két hónapjában is szépen alakult. Mire pedig újranyitottak volna tavaly ősszel, addigra éppen jött a járvány újabb hulláma.

Az idei járványügyi lazításokat követően június 26-án nyithatták meg újra a fürdőt, de csak részben, ugyanis a meleg vizet biztosító termálkút meghibásodott. Így idén nyáron az élménymedence, a gyermekmedence és a tocsogó állt a vendégek rendelkezésére, bár cserébe a jegyáraik is kedvezőek voltak. Termálvizes medencék hiányában pedig a strandszezon végén, szeptember elsején be kellett zárni a fürdőt.

Dr. Horváth Klára, Bábolna polgármestere azonban jó hírrel érkezett a múlt heti képviselő-testületi ülésre. Mint elmondta, a K-53-as kút kármentése sikerrel zárult. A munkát végző hajdúszoboszlói cég vashordalékot, szemcsés üledéket távolított el a kútból, valamint “megsavazták” a vezetéket.

Ennek révén a termálkút vízhozama a duplájára nőtt. Ráadásul visszanyerte a pozitivitását, ami azt jelenti, hogy már nem kell szivattyúzni. A korábbi 52 Celsius-fok helyett pedig már 55 Celsius-fokos vizet tudnak kinyerni.

Nyilván a vendégeket nem a technikai részletek, hanem az érdekli, mikor nyithat meg újra a termálfürdő. A polgármester ennek kapcsán arról beszélt, hogy kezdetét vette a kút visszaépítése, ami két-három hetes munka. Ezt követően fertőtlenítik a 2,5 kilométer hosszú – fürdőhöz vezető – távvezetéket. Fertőtleníteni kell a termálfürdő medencéit, tartályait. A hatóság pedig majd kétszeri vízmintázás után adja ki a működési engedélyt. A polgármester asszony becslése szerint ez azt jelenti, hogy november végén nyithatják meg újra a Bábolnai Termálfürdőt.

Bábolna termálfürdő termálmedence

Szóba került az is, hogy pont a hasonló esetek elkerülése végett szeretnének egy tartalék termálkutat is fúratni. Ehhez az önkormányzat már keresi a pályázati lehetőségeket.