• Több mint 600 millió forintnyi forrás áll rendelkezésre a Leányfalui Termálfürdő fejlesztésére.

  • Amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor idén szeptemberben elindulhat a főépület felújítása.

Adorján András polgármester a település honlapján számolt be a Leányfalui Termálfürdő felújításával kapcsolatos friss fejleményekről. A héten ugyanis hosszú előkészítő munka után megjelent nyílt közbeszerzési eljárás a fejlesztés első ütemére vonatkozóan. Ennek várhatóan április végére lesz eredménye, akkor fog kiderülni, hogy mekkora összegről szól a legkedvezőbb ajánlat.

Ez a pályázat a fürdő öltözőjének és vizesblokkjainak a felújítására vonatkozik. Erre a fejlesztésre korábban a Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott 250 millió forint támogatást az önkormányzat. Ezt egészíti majd ki az a forrás, amihez a Miniszterelnökségtől jutott a település, ennek során 391 millió forintból a fürdő aulájának és nyugati szárnyának a fejlesztése valósulhat meg.

A beruházások kapcsán a polgármester megemlíti, hogy bár a jelenlegi és a tavaly tavaszi leállás ideje kitűnő alkalmat jelentett volna az építkezésre, de nem lehet siettetni az előkészítés menetét. Az összegek felhasználása ugyanis csak szigorú kötöttségek mellett történhet. El kellett készíttetni a részletes megvalósítási tanulmányt, és csak annak jóváhagyása után lehetett elkészíteni a kiviteli terveket. Fontos azt is megjegyezni, hogy ezeket a forrásokat a meglévő épületek felújítására kapták, nem újak építésére. Márpedig egy 1972-ben, nyári időszakra szánt szezonális fürdőépület átépítése nem egyszerű mérnöki feladat.

A fürdőfejlesztést gyorsíthatja, hogy a közbeszerzési szakjogásszal egy olyan jogi formát dolgoztak ki, amely lehetővé teszi, hogy a mostani nyílt közbeszerzési eljáráson győztes vállalkozóval tárgyalásos formában egyezzenek meg a második ütem kivitelezéséről is, újabb közbeszerzési eljárás kiírása nélkül. Ez azért lenne optimális, mivel így lényegében egy kivitelező végezné a teljes felújítást.

A polgármester szerint amennyiben minden szerencsésen alakul, úgy szeptemberben elindulhat a termálfürdő főépületének felújítása, és akár jövő júniusra be is fejeződhet, így a két nyári főszezont csak minimálisan zavarná a kivitelezés.

Leányfalu Termálfürdő látványterv