• Jövő nyáron már teljesen megújulva várja a turistákat Hévíz legforgalmasabb utcája, ahol hamarosan elkezdődik az építkezés.

  • Az üdülőhely polgármestere beszélt az ezzel kapcsolatos aktualitásokról.

A következő hónapokban teljesen felújítják Hévíz legfontosabb közlekedési útvonalát, a Széchenyi utcát. Ez tulajdonképpen az üdülőhely Fő utcája, viszont komoly beruházás már régen érintette, ami meg is látszik rajta.

A komplex felújításnak az adott nagy lökést, hogy a közútkezelő 126 millió forintos támogatást szerzett az utca közel egy kilométeres szakaszának újraaszfaltozására. Azonban a hévízi önkormányzatnál pusztán önmagában ennek a munkának nem sok értelmét látták volna, hiszen a közműhálózat is meglehetősen elöregedett. Így borítékolható módon pár hónap múlva már kezdhették volna felbontani az aszfaltot egy-egy csőtörés miatt.

A Széchenyi utcában így az aszfaltréteg és a közművek mellett az elektromos vezetékeket, távközlési kábeleket is cserélni fogják, de nem csak a föld alatti részt érintik a fejlesztések.

Kicserélik a zöldfelületeket, szélesítik a járdákat, megoldják a csapadékvíz elvezetését. Utóbbi miatt megszűnnek az út menti parkolósávok, viszont a Hotel Aquamarin telkén ezeket egy 54 férőhelyes parkolóval pótolják.

Hévíz Széchenyi utca látványtervHatalmas beruházásról van szó, a teljes költsége eléri a 850-900 millió forintot, amiből 600-650 millió forintot tesz ki Hévíz város önrésze.

Ezt az utcát érintik egyébként a munkálatok:

A beruházással kapcsolatos aktualitásokról volt szó a Hévízi Televízió Háttér című műsorában. Az adást megtekintheti a cikk végére görgetve, de ki is emelünk néhány fontos információt.

Papp Gábor, a település polgármestere a műsorban elmondta, hogy a felújítás már el is kezdődött, de első körben egy kevésbé látványos munkálattal. Jelenleg ugyanis egy speciális technológiával a szennyvízcsatorna kibélelése történik az utca egy 365 méteres részén.

A polgármester beszélt arról, hogy mennyire bonyolult volt a felújítás megszervezése, ugyanis folyamatosan egyeztetniük kell a különféle közművek tulajdonosaival. Ugyanakkor a szolgáltatók részéről alapvetően pozitív hozzáállást tapasztaltak. Ezzel párhuzamosan a szükséges hitelek igénylését is meg kell oldani, közbeszerzéseket szervezni és még számos egyéb párhuzamos feladatuk is van.

Elhangzott, hogy a lakosság kissé tart attól, hogy hatalmas felfordulást fog okozni az építkezés, mégis csak a Fő utcáról van szó. A polgármester szerint valóban felfordulás lesz, viszont muszáj elviselni a néhány hónapos nehézségeket, mert nincs más választásuk. Amennyiben szeretnék modernizálni a Széchenyi utcát és elfelejteni a heti rendszerességű csőtöréseket, akkor csak a komplex felújítás lehet a megoldás.

Igyekeznek egyébként szakaszolni a munkálatokat, de azt is látni kell, hogy minél kevésbé akadályozzák a közlekedést ezen a területen, annál lassabban fognak végezni. Márpedig azt semmi esetre sem szeretnék, ha az idegenforgalmi szezont érintenék a munkálatok. Rossz példaként Papp Gábor a sétálóutca tíz évvel ezelőtti elhúzódó felújítását említette, ami annak idején két nyári szezonjukat is negatívan érintette.

A terv az, hogy legkésőbb jövő év májusának végére átadják a teljesen felújított Széchenyi utcát.

A teljes beszélgetést itt lent megnézheti, ebben szóba kerülnek további részletek is az építkezésről, köztük az, hogy mely utcákat kell majd teljesen lezárni, illetve az is, hogy miért elkerülhetetlen a zöldfelületek megújítása és miért reménykednek abban, hogy enyhe tél lesz.