• Majd ezt a vízmintát megvizsgálták és kiderült, hogy kiváló, jó, tűrhető, vagy kifogásolt-e a gyógytó vízminősége.

  • Az eredmény valószínűleg senkit nem fog meglepni.

A május végi vizsgálat során ugyanis kiváló minősítést kapott a Hévízi-tó vize, s ezzel a fürdőhely úgynevezett “szezon minősítése” is kiváló lett – az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján elérhető információk alapján. Az intézet rendszeresen vizsgálja a hazai folyók, tópartok strandjainak vízminőségét, s ezeket négy kategóriába sorolják: kiváló, jó, tűrhető, vagy kifogásolt.

Nyilván nem meglepő, hogy a Hévízen található Tófürdő a legjobb besorolást kapta, hiszen a tavat tápláló források vízhozama eléri a másodpercenkénti 400 litert. Jó harminc éve ez mindössze 280 liter volt, akkortájt ugyanis a nyirádi bauxitbányászat miatt visszaesett a tó vízhozama. Szerencsére a bányászathoz kapcsolódó vízkivétel megszűnése után – ha évek alatt is, de – helyreállt a tó biztonságos vízutánpótlása. A források jelenlegi hozama révén a gyógytó teljes vízmennyisége hetente kétszer kicserélődik.

Hévíz termálfürdőRáadásul az elmúlt négy évre vonatkozó uniós minősítés szerint nemcsak a Tófürdő esetében, hanem a hazai folyók és tavak strandjainak a többségénél is kiválónak mondható a vízminőség. A 2014-2017-es időszakot áttekintő vizsgálat eredménye alapján mindössze a magyarországi tavak és folyók vizének hat százalékánál van gond a vízminőséggel. Az összesítés szerint az országos helyzetkép alapvetően pozitív, a 229 minősített fürdővíz 94 százalékban kiváló vagy jó minősítést, 3 százaléka tűrhető minősítést kapott.

Mindössze hét fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján kifogásolt kategóriába: Gödön a felső-gödi szabad strand, Makón a Maros Kalandpart, Mosonmagyaróváron a Mosoni utcai szabad strand, Jándon a Tisza-parti szabad strand, Tivadarban a Tisza-parti szabad strand, Vásárosnaményban a gergelyiugornyai szabad strand, Tiszaszigeten a Turisztikai Központ szabad strand.

A szabadvízi fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítják össze, de nemcsak egy-egy mintát vesznek figyelembe, hanem a vízminőség változásait és az esetleges egyéb egészségkockázatokat is. A fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriznek. Egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak – nyitás előtt és a nyáron havonta egyszer – az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok.

A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amely szennyvízeredetű szennyeződésre és ebből adódó egészségkockázatra utalhat. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jele a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása.Balatonalmádi négyméteresAz intézet a nem kijelölt fürdőhelyeken nem javasolja a fürdőzést, mivel ezeken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés, például a bányatavaknál.

(MTI/Termál Online)