• Leomlott a maroshévízi vízesés nagy része.

  • A gyors olvasás okozhatta a földcsuszamlást.

  • Amennyiben nem omlik tovább, akkor még részben megmenthető a vízesés.

Földcsuszamlás következtében leomlott a Maroshévízen található termálvízesés egy jelentős része. A Híradó beszámolója szerint nem sérült meg senki és a közeli épületekben sem keletkezett kár, az egyedülálló természeti képződmény jövője viszont kérdéses. A vízesés a mellette lévő útra omlott, de a közeli vasútvonalat nem zárta el. A Google Street View-n megtekinthető a még ép vízesés:


Nagyobb térképre váltás
Ahogy a képeken látszik, egy nagyobb családi ház méretű földtömeg omlott a vízesés melletti útra.

Maroshévíz leomlott termálvízesésMaroshévíz leomlott termálvízesésA vízesés télen-nyáron sok turistát vonzott a Székelyföldön található településre, hiszen a vize hideg időben sem fagyott be, valamint nagyon szép cseppkövek alakultak ki a lefolyásokon. A termálvízesést egyedisége miatt védetté nyilvánították. A szakemberek szerint a hirtelen jött olvasás okozta a földcsuszamlást.

Platon Stelu, maroshévízi polgármester alapvetően optimistán nyilatkozott a hírműsornak. Szerinte a vízmesés megmarad, mert nem teljes egészében omlott le, igaz a látvány sérült. A szakemberek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termálvizű vízesés tovább omlik, ugyanis több repedést is találtak a mészkő sziklákon.

A Székelyhon.ro arról ír, hogy a helyi önkormányzat idén sétányt és kilátót építését tervezte a vízeséshez. Idéznek egy helytörténészt is, aki szerint nem ez az első omlás a vízesésnél, valamikor az 1800-as években már történt egy hasonló eset.

Maroshévíz térképTermálvíz és sípálya

Maroshévíz Hargita megye északi részén fekszik. A településen több meleg vizű forrás is található, a vízesést a Bánffy-fürdőből származó víz táplálja. Maroshévíz turizmusában fontos szerepe van a téli sportoknak is, ugyanis a város mellett két sípálya is működik.