• A fotókiállítás a Gellértben és további hat helyszínen augusztus 10-ig tekinthető meg, ezután a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban él tovább.

  • A szervezők szándéka szerint jövőre már európai pályázattá válik a Tourism is our Passion Photo Award.

A Tourism is our passion fotópályázatra érkezett legjobb képekből június 29-én kedden délután, egy időben az alábbi hét helyszínen nyílt meg a tárlat: Budapest: Gellért Fürdő; Visegrád: Thermal Hotel Visegrád****superior; Eger: Hotel Eger & Park; Debrecen: Hotel**** Lycium, Szeged: HUNGUEST Hotel Forrás; Pécs: Palatinus Grand Hotel; Sopron: Hotel Sopron. A budapesti helyszínen tartott beszédeket a többi helyen kivetítették, így mindenki láthatta-hallhatta, aki részt vett valamelyik megnyitón.

Velle-Varga Orsolya, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatóhelyettese és a tárlat kurátora szerint az elvárásaikat meghazudtolóan erős volt a fotópályázatra beküldött képek mezőnye. „Biztos vagyok abban, hogy a végig sétálva a kiállított fényképek között legalább egy olyan kép fog akadni mindenki számára, ami előhívja azt bizonyos cinkos, keserédes mosolyt, ami mögött valami megfoghatatlan, de nagyon ismerős érzés lakozik”- mondta Velle-Varga Orsolya.

A kiállítás képeiről a kurátor elmondta, hogy „egyedi és megismételhetetlen jeleneteket mutatnak meg az elmúlt időszakból” vagy pedig „témájukban olyan mögöttes tartalommal bírnak, melyek túlmutatnak a dokumentarista fényképezés határain”.

Borosné Szűts Ildikó, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója beszédében megemlékezett a Covid okozta súlyos teherről, amely a turizmus-vendéglátás szektort korábban még nem látott helyzetbe hozta, és aminek következtében a Gellért Fürdő is 8 hónapon keresztül zárva tartott. A BGYH vezérigazgatója kitért arra is, hogy mind pénzügyi-, mind emberi oldalról megterhelő volt ez az időszak. Ráadásul ezek után mindenki számára nehéz elhinni, hogy nem lesz máskor ilyen, a turizmust, a vendéglátást, a szállodákat és a fürdőket sújtó helyzet. Beszédét mégis bizakodóan zárta, azt kívánta, hogy „a fürdő továbbra is nyitva legyen, mert akkor egészség marad, és járvány nem lesz.”

A beszédeket egy meglepetésprogram követte a Gellért Fürdőben (amely a beszédekhez hasonlóan élőben követhető volt a Tourism is our passion Facebook oldalán): szinkronúszó bemutatóban gyönyörködhettek a kiállítás megnyitó résztvevői.

A kiállítás a fenti helyszíneken 06.29-08.10. között tekinthető meg, ezután a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban él tovább. A szervezők szándéka szerint jövőre már európai pályázatként működik tovább a Tourism is our Passion Photo Award.

A párhuzamos kiállítások végeztével a szervezők a pályaműveket árverésre bocsájtják. Az árverésen befolyt összeget a nevezők szavazatai alapján a Bátor Tábor Alapítványnak ajánlották fel. A Bátor Tábor Alapítvány súlyosan beteg gyerekeknek és családjuknak nyújt sorsfordító élményeket, erőt, eszközöket az élethez, a gyógyuláshoz. A terápiás rekreáció segítségével a táborozóik visszakapják az elveszett gyerekkort.

A fotópályázat díjazott képei ide kattintva érhetőek el.

Gellért fürdő szinkronúszók

A Tourism is our passion fotópályázatról
A Tourism is our passion fotópályázatra beérkezett képek kordokumentumként mutatják be a ( koronavírus járvány és azt követő korlátozások sújtotta) turizmus és vendéglátás helyzetének esszenciáját.

Az ország első turizmus-vendéglátás témájú fotópályázatára 2021. február 10. – 2021. március 20. között lehetett pályázni négy kategóriában. Ezek a 2020 emlékei; Turizmus hősei; Egy pillanatnyi mosoly; Vendégek nélkül (csend).

A közönség szavazatai alapján a három legnépszerűbb kép kapott nyereményt, a zsűritagok szavazatai alapján pedig minden kategóriában hirdettek első-, második-, és harmadik helyezettet. A CPI Hotels, a Hotel Hero, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is hirdetett különdíjat.

A zsűri tagjai: Baki Péter (Magyar Fotóművészek Szövetsége, elnök) Bakody Katalin (JAB Anstoetz Magyarország, igazgató) Pesti István (Platán étterem, konyhafőnök) Nánási Pál (fotóművész) Varró Zoltán (designer) Vágó Ágnes (turizmusonline.hu, főszerkesztő) Nagy-Szász István (CPI Hotels)